Espresso madeleines

door Fleur

Details

Aantal stuks

12 madeleines

Totaal bezig

30*+15+20 minuten

Gang

Snack

Origineel

delicious. Zoet spec. ed. vol. 11

Madeleines maken stond al heel lang op mijn lijstje. Maar dan ook echt heel lang. Ik denk dat ik zeker al een jaar of vijf een bakplaat voor madeleines in de kast heb liggen, maar op de een of andere manier vergat ik weer dat ik ‘m had of dacht ik dat madeleines maken lastig was. Uiteindelijk besloot ik er op mijn vrije dag voor te gaan. Heel toevallig keek ik die ochtend de herhaling van Heel Holland Bakt waar, jawel, madeleines werden gemaakt, dus ik wist meteen maar ik op moest letten 🙂

Let op! Dit beslag moet minimaal 30 minuten rusten, maar een hele nacht is waarschijnlijk nog beter. Omdat ik het past last minute besloot ervoor te gaan, heb ik mijn beslag dus slechts 30 minuten laten rusten. Eindresultaat vond ik prima voor een eerste keer. Wel was ik vergeten de ingevette bakplaat met wat bloem te bestuiven, waardoor de madeleines ook was lastiger (en niet altijd even mooi) uit de vormpjes kwamen.

Het originele recept is voor 24 cakejes, maar omdat mijn vorm maar plaats heeft voor 12 cakejes en ik dat eigenlijk ook wel voldoende vond, heb ik alle ingrediënten (onderstaand) door twee gedeeld.

IngrediËnten

 • 2 kleine eieren (3 voor 24 stuks)

 • 50 gr fijne kristalsuiker

 • 1,5 el honing

 • 1,5 el cacaopoeder, gezeefd + extra voor bestuiven

 • 0,5 tl vanille-extract

 • 30 ml vers gezette espresso

 • 87,5 gr zelfrijzend bakmeel

 • 60 gr boter

instructies

 • Voorbereiding
  Vet de madeleinebakplaat in, bestrooi dun met bloem en leg in de vriezer.
  Smelt de boter.
  Zet de espresso.
  Zeef het bakmeel.
 • Beslag
  Klop in een grote kom de eieren, suiker en honing in 5-8 minuten met de mixer tot een dik en bleek beslag. Het duurde bij mij echt even totdat het echt mooi bleek werd.

  Klop het cacaopoeder, het vanille-extract en de espresso erdoor.

  Spatel eerst het zelfrijzend bakmeel er luchtig doorheen en vervolgens de gesmolten boter.
  Meng het bakmeel echt goed door het mengsel! Ondanks dat ik geen wit meer zag in het mengsel, bleken er bij mij toch nog witte klontjes in de madeleines te zitten.

  Dek af met plastic folie en zet minstens 30 minuten (of een hele nacht) in de koelkast.
 • Bakken
  Verwarm de oven voor op 180 graden.
  Neem tegelijkertijd het beslag uit de koeling.
  Haal ook de bakplaat uit de vriezer en vul de schelpjes (voor driekwart) met het beslag. Achteraf gezien had ik ze best helemaal vol kunnen schenken.

  Bak de madeleines 8-10 minuten tot ze veerkrachtig aanvoelen.

  Laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.
  Als je nog een badge zou willen maken, leg je de ingevette en met bloem bestrooide bakplaat 20 minuten in de vriezer.

Recept van: delicious. Zoet spec. ed. vol. 11

Zie ook onze andere recepten