Pita Banh mi met tempeh

door Saskia

Details

Aantal personen

2

Totale tijd

30 + 15 minuten

Gang

Lunch

Vorige week was het de “week zonder vlees”. Een aantal jaren geleden heb ik ook al eens meegedaan aan deze week en het leek mij nu weer een mooi jaar om mee te doen! Een van de recepten binnen deze week was die van dit broodje met tempeh, een smaakvol experiment kan ik jullie vertellen.

Tempeh, ik had er wel van gehoord maar ik had het nog nooit zelf bereid. Je vindt het bij de vegetarische vleesvervanger en het is spotgoedkoop (vergeleken met vlees of vis). Voor dit recept heb ik de tempeh ongeveer 2 uur gemarineerd (min 30 minuten werd aangeraden) en de smaak trekt dan lekker in de tempeh. Een gezond alternatief voor het broodje shoarma 😉

INGREDIËNTEN

  • Tempeh
  • 125 gram tempeh

  • 1 eetlepel ketjap manis

  • 2 cm gember (fijngesneden)

  • 1 eetlepel sesamolie

  • 1 theelepel lichte bastardsuiker

  • Broodje
  • 2 pitabroodjes

  • 1/4 komkommer (in plakjes)

  • 50 gram peen (julienne gesneden)

  • 1 theelepel kristalsuiker

  • 1 eetlepel witte wijnazijn

  • 1/2 limoen

  • Saus
  • 2 eetlepels mayonaise

  • 1 theelepel sriracha

instructies

  • Tempeh marineren
    Snijd de tempeh is dunne plakken van ongeveer 1 x 3/4 cm.
    Maak de marinade door de ketjap, sesamolie, gember en suiker te mengen.
    Meng de tempeh en de marinade goed zodat elk stuk tempeh bedekt is met een laag marinade. Zet in de koelkast voor minimaal 30 minuten.
  • Tempeh bakken
    Meng de azijn, kristalsuiker en het sap van een halve limoen. Voeg hier de komkommerschijfjes en peen aan toe en zet apart.
    Bak de pitabroodjes volgens de instructies. Ik doe ze altijd makkelijk in de broodrooster.
    Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de tempeh om middelhoog vuur in 8 minuten gaar. Keer na 4 minuten de tempeh voorzichtig om.

    Meng voor de saus de mayonaise met de sriracha.
    Snijd de pitabroodjes open en besmeer deze met de saus. Verdeel de tempeh over de broodjes en beleg deze vervolgens met de zoetzure komkommer en wortel.
  • Het eindresultaat
    Dit is echt een heerlijk lunchbroodje. Ik at hem lekker in het voorjaarszonnetje en werd verrast door de lekkere smaken van dit broodje. In mijn hoofd hebben vleesvervangers vaak vreemde sponsachtige structuren, maar dit is totaal niet het geval bij tempeh. Dit is een lekkere lichte lunch met goede Aziatische smaken.
Recept van: Leuke recepten

Zie ook onze andere recepten