Citroenrisotto met garnalen en zeekraal

door Saskia

Details

Aantal personen

2

Totale tijd

40 minuten

Gang

Hoofdgerecht

Origineel

Allerhande

Doordeweeks proberen wij altijd een balans te vinden tussen lekker en gezond eten. Het fijne aan de recepten van de Allerhande vind ik dat de voedingswaarden ook vermeld worden bij het recept. Zo weet ik precies hoeveel calorieƫn en vetten in binnen krijg. Dit recept bevat rond de 550 kcal en veel koolhydraten en die heb ik nodig voor de sport.

Vroeger vermeed ik risotto in de keuken. Ik had er zulke horrorverhalen over gehoord, over te harde korrels of juist te zacht. Of dat je geen moment je risotto uit het oog mag verliezen. De afgelopen jaren ben ik comfortabeler geworden in het koken van risotto, gewoon vaak proeven en vertrouwen op je smaakpapillen.

INGREDIƋNTEN

  • Risotto
  • 500 ml kippenbouillon

  • 1 sjalot (gesnipperd)

  • 25 gram roomboter

  • 150 gram risottorijst

  • 60 ml droge witte wijn

  • 1/2 citroen (sap en rasp)

  • 25 gram geraspte Parmigiano Reggiano

  • Garnalen
  • 1 teen knoflook (fijngesneden)

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 125 gram rauwe garnalen (ontdooid)

  • 50 gram zeekraal

Instructies

  • Risotto voorbereiden
    Zet een pan met de kippenbouillon op laag vuur zodat deze net niet kookt.
    Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de boter in pan met dikke bodem. Voeg zodra deze gesmolten is, de ui en knoflook toe. Fruit voor 5 minuten op laag vuur.
  • Risotto bereiden
    Voeg de risottorijst toe aan de pan en fruit mee voor ongeveer 3 minuten. Houd het vuur laag en voeg de wijn toe. Laat de rijst de wijn volledig opnemen voordat je de eerste schep bouillon toevoegt.
    Schep nu lepel voor lepel de bouillon toe aan de rijst. Voeg pas een nieuwe lepel toe, als de eerdere bijna volledig opgenomen is.
    De bouillon hoeft niet volledig opgemaakt te worden, blijf proeven en bepaal zelf wanneer de korrel een goede structuur heeft.
    Als de risotto gaar is, haal deze van het vuur. Voeg de geraspte kaas toe en roer door de risotto. Voeg tot slot peper, citroensap en citroenrasp toe en meng door de risotto.
  • Garnalen bakken
    Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de knoflook 1 minuut op laag vuur. Voeg de garnalen en de zeekraal toe aan de pan en bak 3 minuten zodat de garnalen gaar zijn.
    Schep de risotto op een bord en verdeel het garnalenmengsel over de borden.
  • Het eindresultaat
    Wat word ik toch blij van een frisse risotto met kaas. De zeekraal is een lekkere knapperige toevoeging aan het geheel. Al met al een lekker doordeweeks gerecht.
Recept van: Allerhande

Zie ook onze andere recepten