Sinaasappel tulbandcake

door Fleur

Details

Aantal personen

10-12*

Totaal bezig

15+60+15 minuten

Gang

Baksel

Op mijn kerstverlanglijstje had ik mijn langgewenste tulbandvorm gezet én uiteindelijk ook gekregen. Nog niet echt tijd gehad om ook daadwerkelijk een tulbandcake te maken, maar ter ere van de verjaardag van Saskia, die lekker een weekendje weg was, besloot ik dan toch eindelijk mijn nieuwe bakvorm in te wijden en er toch een klein feestje van te maken.

Een klein feestje is het best, deze frisse en zachte sinaasappelcake op basis van Griekse yoghurt en zonnebloemolie. Natuurlijk is het niet het allergezonds plakje cake, maar hé, dat mag best af en toe hoor. Lekker in plakjes snijden en de rest in de vriezer gooien, zodat je volgend weekend weer een plakje kan ontdooien 😉
Het is een makkelijke cake die zo in de bakvorm zit en na een uur in de oven en een kwartiertje afkoelen heerlijk smaakt bij een bakkie koffie.

IngrediËnten

  • 180 ml zonnebloemolie

  • 350 g suiker

  • 280 ml Griekse yoghurt (10% vet)

  • 1 sinaasappel

  • 300 gr zelfrijzend bakmeel (ik gebruikte 300 g tarwebloem + 9 g bakpoeder)

  • 1 el paneermeel

  • 2 eieren

  • snufje zout (was ik vergeten omdat het niet in de omschrijving stond, heb het op zich niet gemist)

  • Optioneel: poedersuiker om te bestrooien

instructies

  • Voorbereiding
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Vet de bakvorm in met een beetje olie of boter en bestrooi met paneermeel.
  • Mengen
    Doe de zonnebloemolie(, het snufje zout) en de suiker in een kom en roer even door elkaar.
    Roer met een lepel of garde de yoghurt er doorheen.
    Voeg daarna de eieren toe en meng door elkaar.
    Rasp de schil van de sinaasappel en roer deze door het beslag.
    Zeef het bakmeel (of de tarwemeel + bakmeel) erbij en roer tot een glad beslag.
  • Bakken
    Giet het beslag in de vorm en zet ongeveer 1 uur in de oven.
    Controleer met een satéprikker of de cake gaar is van binnen; zo niet, zet hem nog 10 minuten in de oven.
    Laat de cake eerst minimaal 15 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
Recept van: Leuke recepten

Zie ook onze andere recepten