Amerikaans gehaktbrood(je)

door Saskia

Details

Aantal personen

2/4

Totale tijd

10 + 45 minuten

Gang

Brunch, bijgerecht

Soms komen dingen perfect samen, zoals dit gehaktbrood. Een aantal weken geleden heb ik bij Dille & Kamille dit kleine cakeblik gekocht. Perfect voor als je een kleine cake wilt bakken. Wat je ook heel goed in dit cakeblik kan maken is gehaktbrood. Laat ik nou net een half pond gehakt bij de boer gehaald hebben ;).

Het was even zoeken hoe we dit recept precies gingen maken. Ik had als idee een gehaktbrood en hier zijn erg veel recepten voor te vinden. Ik heb als basis het recept van The Lion Kitchen gebruikt, maar nog wel wat dingen aangepast. Ik zal vooral met de vettigheid van het gehakt. Ik had puur rundergehakt gekocht en veel recepten gaven aan hoh te gebruiken. Om dit te compenseren heb ik nog 1 varkensworst toegevoegd. Het resultaat was een lekker smeuïg gehaktbrood (stiekem lekkerder dan een gehaktbal).

Ingrediënten

  • Gehakt:
    Let op de hoeveelheden zijn voor een kleine cakevorm. Gebruik je een standaard cakevorm gebruik dan 3x zo veel.
  • 250 gram rundergehakt

  • 1 varkensworst (100 gram)

  • 1 knoflookteen (geperst)

  • 1/2 sjalot (fijngesnipperd)

  • 1 ei

  • 25 paneermeel

  • 10 gram panko

  • 1 theelepel sambal

  • peper en zout

  • Saus
  • 50 ml ketchup

  • 1/2 eetlepel bruine suiker

  • 1 theelepel lepel grove mosterd

  • 1 theelepel worcestersaus

  • 1/2 theelepel azijn

  • 4 druppeltjes tabasco

  • peper en zout

instructies

  • Gehakt mengen
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Knijp het gehakt uit de varkensworst. Voeg deze met alle andere ingrediënten voor het gehakt toe aan een kom en meng goed met de hand. Bepaal zelf of het gehakt meer paneermeel of panko nodig heeft.
    Bekleed de cakevorm met bakpapier en verdeel het gehakt over de vorm.
    Zet het gehakt voor 30 minuten in de oven. Let op, het gehaktbrood bakt totaal 45 minuten, na 30 minuten wordt de saus over het brood uitgesmeerd.
  • Saus maken en toevoegen
    Voeg alle ingrediënten voor de saus toe aan een sauspan. Laat zachtjes indikken. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
    Smeer na 30 minuten het gehakt in met de saus en bakt nog 15 minuten.
    Haal het gehaktbrood uit de oven en laat nog 5 minuten rusten. Dit geeft de sappen de kans tot rust te komen.
    Haal vervolgens de cake uit de vorm en snijd in gelijke plakken.
  • Het eindresultaat
    Wat is dit lekker. Ik heb het idee dat het gehakt sappiger blijft omdat de sappen in de vorm blijven. Ik had niet verwacht dat dit gehaktbrood zo smakelijk zou zijn. Volgende keer maak ik hem met gehakt van de supermarkt, ik ben namelijk wel benieuwd of dat uitmaakt voor de smaak en sappigheid.
Recept van: The Lion Kitchen

Zie ook onze andere recepten