Gepofte biet met gepocheerd ei en gefrituurde prei

door Fleur

Details

Aantal personen

2

Totaal bezig

(75 +) 30 minuten

Gang

Hoofdgerecht

Oh, wat is dit een leuk, lekker en feestelijk vegetarisch gerechtje! En dan te bedenken dat er maar 5 ingrediënten in zitten. Dat maakt dit verbluffende gerecht ook nog eens goed overzichtelijk.

Je kunt ervoor kiezen om de bietjes rauw te kopen en zo’n 5 kwartier te laten garen; óf je kunt, net als ik, voorgekookte bietjes kopen, dan sla je stap X van onderstaande beschrijving over.

Ingrediënten

  • 2 verse bieten (met schil) of 2 voorgekookte bieten

  • 1 kleine prei

  • 500 g kruimige aardappels

  • 2 eieren

  • 2 el dijonaise

instructies

  • Voorbereiding
    Verwarm de oven voor op 180 graden.

    Strooi wat zout in een ovenschaal en zet de bietjes ongeschild op het zout.
    Zet de schaal in de oven en laat 5 kwartier garen.
    Wij hebben de voorgekookte bieten wel even opgewarmd.
  • Prei
    Verwarm een flinke laag zonnebloemolie in een pannetje tot 180 graden. Je kunt de temperatuur controleren door er een stukje prei in te gooien. Als het heel erg gaat bruisen, is de olie goed warm.

    Verwijder ondertussen het kontje van de prei en maak de prei goed schoon.
    Snijd het witte stuk doormidden en vervolgens in de lengte in hele fijne reepjes.
    Dep droog met keukenpapier.
    Zet een met keukenpapier bekleed bord klaar.

    Gooi een klein beetje van de preireepjes in de olie.
    Dit gaat heel erg bruisen, waarna de prei vervolgens snel bruin kleurt.
    Schep de prei er dan meteen uit met een schuimspaan.
    Leg de reepjes op het bord met keukenpapier en bestrooi de reepjes royaal met zout.
    Leg er keukenpapier op en herhaal de stapjes met de rest van de prei.
  • Aardappels
    Rasp de aardappels in de keukenmachine of met een handrasp tot dunne sliertjes.
    Doe de rasp in een mengkom en voeg een flinke snuf zout toe.
    Meng goed door elkaar.

    Verwarm een klein scheutje olie in een koekenpan.
    Schep een hoopje aardappel in de pan en druk een klein beetje plat, zodat je rösti’s van ongeveer 12 centimeter krijgt (eventueel met behulp van een kookring).
    Bak 5 minuten aan beide kanten tot ze goudbruin zijn.
    Houd de rösti’s eventueel warm in een voorverwarmde oven op 160 graden.
  • Ei pocheren
    Breng een pannetje water aan de kook.
    Breek de eieren één voor één boven een kopje. Wij gebruiken een zeefje in plaats van een kopje.
    Zodra het water kookt, draai je met een garde in het water, zodat er in het midden van het water een draaikolk ontstaat, waarin je vervolgens rustig het ei giet.
    Laat zo’n 2-3 minuten koken.
    schap het ei met een schuimspaan uit de pan en snijd eventueel een beetje de witte randen bij tot een ovaal ei.
    Herhaal dit met het andere ei.
    Gaat het pocheren niet goed? Voeg dan azijn toe aan het kookwater.
  • Bieten
    Haal de bieten uit de oven, schil ze en snijd ze in plakjes.
  • Opbouwen/-maken
    Leg eerst een röstirondje op het bord.
    Smeer er een laagje dijonaise op.
    Leg de plakjes biet erop en daar bovenop het ei, afgemaakt door een flinke pluk prei.
    Eet smakelijk!
Recept uit: Het daily dinner kookbook, ChicksLoveFood

Zie ook onze andere recepten