Parmezaanse stamppot met paddenstoelen en boerenkool

door Fleur

Ik zag in mijn feed de foto van deze heerlijke stamppot voorbij komen en heb deze meteen op het lijstje gezet. Parmezaanse kaas door de stamppot, dat moet lekker zijn. Geroosterde boerenkool, dat had ik nog niet eerder gedaan. Kortom, een must try.

En daar kreeg ik geen spijt van. Wat een heerlijke doordeweekse maaltijd is dit. Ideaal als je kiest voor een dag zonder vlees. Van die heerlijke boerenkoolchips bleef ik snoepen, zalig!

Details

Aantal personen

2

Totaal bezig

35 minuten

Gang

Hoofdgerecht

Origineel

Culy

Ingredi√čnten

  • 300 g boerenkool (wij hielden hier van over)

  • 1 el olijfolie

  • Snuf zout

  • 1 kg kruimige aardappelen

  • 3 tenen knoflook

  • 120 ml melk

  • 60 ml room

  • Klontje boter

  • Snuf nootmuskaat

  • 60 g Parmezaanse kaas

  • Paddenstoelenjus
  • 300 g paddenstoelen

  • 1 sjalot

  • 50 g boter

  • Peper en zout

  • 3 el water

instructies

  • Voorbereiding
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Rasp de Parmzaanse kaas.
    Maak de paddenstoelen schoon en snijd in kwarten.
    Snipper de sjalot.
  • Boerenkool
    Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de boerenkool erover.
    Besprenkel met olijfolie en zout en bak in ca. 20 minuten.
  • Stamppot
    Schil de aardappelen en doe ze in een ruime pan met water.
    Plet de tenen knoflook en voeg ze toe.
    Kook de aardappelen tot een mesje er makkelijk doorheen glijdt. Dit duurde bij mij ca. 15 minuten.
    Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan.
    Doe de melk en de room erbij en breng aan de kook.
    Stamp de aardappelen daarna met een stamper tot puree.
    Roer de gemalen Parmezaanse kaas, een klontje boter en de nootmuskaat erdoor en breng op smaak met zout en peper.
    Houd op laag vuur warm en roer af en toe.
  • Paddenstoelenjus
    Verhit de boter op medium vuur en voeg het sjalotje en de paddenstoelen toe.
    Bak ca. 8 minuten en breng op smaak met zout en peper.
    Voeg het water toe en zet het vuur hoger totdat het water kookt.
    Haal de pan zodra het kookt meteen het vuur.
    Ik had zelf niet echt een jusgevoel, omdat er weinig vocht in zat, maar desalniettemin was het een lekker mengsel.
    Schep de aardappelpuree op het bord.
    Verdeel aan de ene kant het paddenstoelenmengsel erover en aan de andere kant de boerenkoolchips.

Recept van: Culy

Zie ook onze andere recepten