Boerenkoolcake met halloumi

door Saskia

Details

Aantal personen

8

Totale tijd

15 + 35 minuten

Gang

Lunch, borrel

Halloumi is een ingrediënt waar ik nog nooit mee hebt gekookt. Er is echter wel een leuke herinnering die ik heb aan halloumi. Een aantal jaar geleden waren wij in Berlijn en hier had Fleur ineens een vega ingeving en bestelde zij als enige een halloumi burger. Jammer genoeg wist deze kok niet zo goed wat hij met halloumi moest en kreeg Fleur niet meer dan een broodje met een plak halloumi terwijl wij allemaal aan onze lekkere beefburgers zaten.

Je begrijpt dat ik na deze (eerste) ervaring met halloumi geen grote behoefte had om hier mee te experimenteren. Tot dit recept, want soms moet je iets een tweede kans geven. Ik kan jullie vertellen dat mijn relatie tot halloumi is veranderd, wat een lekkere toevoeging is dit. Deze cake is perfect voor tijdens de lunch of borrel. Helemaal mooi, hij hoeft niet in 1x op. Je kan hem zo nog 2/3 dagen bewaren.

Ingrediënten

 • Beslag
 • 3 eieren

 • 3 eetlepels olijfolie

 • 3 eetlepels crème fraîche

 • 1.5 eetlepel tahin

 • 1 theelepel sumak

 • 135 gram zelfrijzend bakmeel

 • 75 gram boerenkool

 • 2 knoflooktenen (fijn gesneden)

 • 2 eetlepels peterselie (fijngehakt)

 • 60 gram walnoten (fijngehakt) (in het originele recept hazelnoten)

 • Toppings
 • 150 gram halloumi

 • 1 eetlepel sesamzaadjes

 • peper en zout

 • Springvorm van 18 cm

instructies

 • Beslag maken
  Kluts de eieren in een kom en meng met de sumak, olijfolie, crème fraîche en tahin. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en mix het beslag tot een egaal geheel. Roer vervolgens de boerenkool, de peterselie, de helft van de walnoten en de knoflook er doorheen.
 • Bakken
  Verhit de oven voor op 180 graden. Bekleed de springvorm met bakpapier en vet deze goed in.
  Verdeel het beslag in de springvorm en druk dit goed aan.
  Snijd de halloumi in plakken van 0.5cm en verdeel over het beslag. Bestrooi de bovenkant met de overgebleven walnoten en sesamzaadjes.
  Zet de vorm voor 35 minuten in de oven. Controleer of de cake gaar is door er met een prikker in te prikken, Is de prikker schoon, dan is de cake gaar.
 • Het eindresultaat
  Deze cake is superlekker! De halloumi zorgt voor een lekkere zoute smaak en de walnoten voor een fijne crunch. Wij hebben deze cake zowel warm als koud gegeten en als ik eerlijk ben, vind ik hem koud extra lekker.
  Een topper voor als er vegetariërs langs komen 🙂
Recept van: Bettys kitchen

Zie ook onze andere recepten