Gezonde kruidnootjes

door Fleur

Details

Aantal

ca. 60 stuks

Totaal bezig

15 + 15 minuten

Gang

Snack

Nu Sinterklaas weer in het land is, kunnen we ons weer tegoed doen aan alle lekkernijen die bij deze tijd horen. De periode van overdadige suikerinname. Ik wilde graag weer kruidnootjes maken, maar ik wil me niet schuldig voelen bij iedere hand die ik naar binnenwerk, wat ik toch doe omdat die nootjes gewoon te lekker zijn om te laten liggen.

Dus ik ging op zoek naar een recept zonder suiker en besloot voor dit killer body recept te gaan. De geur tijdens het draaien van de nootjes was zoals je dat van een kruidnoot verwacht. Dit moet wel goedkomen dacht ik. Ook in de oven rezen ze mooi, de kleur was goed en ze zagen er echt mooi ambachtelijk uit. Toch was ik enigszins teleurgesteld toen ik het eerste kruidnootje in mijn mond deed. Het was een wat drogig koekje dat eigenlijk niet echt iets weg had van een echte kruidnoot. Toen ik er nog een paar nam en wat bewuster de smaken probeerde te ervaren, kon ik er uiteindelijk toch meer van genieten. Je proeft de koek- en speculaaskruiden duidelijk. Het is alleen een iets steviger nootje en omdat het nog geen 30 kcal per 6 kruidnootjes bevat, kan je gerust nog een handje nemen.

Ingrediënten

 • 200 g spelt- of amandelmeel

 • 70 g honing

 • 60 g kokosolie

 • 2 el koek- en speculaaskruiden

 • snufje zout

 • 2 tl bakpoeder

 • 3 el amandelmelk
  (ik gebruikte halfvolle melk en deed er voor het idee wat amandelaroma bij, had ik in huis)

instructies

 • Voorbereiding
  Verwarm de oven voor op 160 graden.
  Smelt de kokosolie.
  Bekleed een bakplaat met bakpapier. Ik had 2 bakplaten nodig.
 • Meel
  Doe het speltmeel, de honing, kokosolie, koek- en speculaaskruiden, het zout en bakpoeder in een kom.
  Meng alles goed door elkaar en kneed er een deegbal van.
  Voeg tussen het kneden door de (amandel)melk toe.
  Als het deeg te nat is, kun je eventueel wat extra bloem toevoegen en als het deeg te droog is juist wat extra melk.
 • Balletjes draaien
  Maak kleine bolletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat.
  Zorg dat er tussen de bolletjes voldoende ruimte is en druk ze voorzichtig plat totdat ze de vorm hebben van een kruidnoot.
 • Bakken
  Bak de kruidnoten in ca. 15­-20 minuten in het midden van de oven gaar.
  Bij mij waren de kruidnootjes na 15 minuten klaar. Halverwege heb ik de bakplaten even omgewisseld.
 • Afkoelen
  Laat de nootjes goed afkoelen. Het kan zijn dat ze in het begin nog een beetje zacht aanvoelen. Dit maakt niet uit, want zodra ze zijn afgekoeld worden ze vanzelf knapperig.
Recept van: Gezond aan tafel, Fajah Lourens

Zie ook onze andere recepten