Arepas met kip en avocado

door Saskia

Details

Aantal personen

2

Totale tijd

30+20 minuten

Gang

Lunch/Borrel

Origineel

Keukenatelier

In de kast stond nog een grote zak PAN maismeel. Ooit gekocht voor een kerstrecept en vervolgens nooit meer naar omgekeken. Tijd om daar iets aan te doen. Al vrij snel werd het duidelijk dat je met PAN maismeel arepas kan maken. Arepas zijn kleine broodjes gebakken van gekookt maïsmeel-deeg. Arepa’s zijn afkomstig uit Latijns-Amerika en komen bij veel maaltijden op tafel.

Een arepa is echt zo gemaakt; maismeel, water en zout heb je er voor nodig. Het is leuk om te zien hoe het deeg zich langzaam in je handen vormt van plakkerig en vloeibaar naar iets vast en elastisch. Een veel gevonden topping voor arepas is die met kip en avocado, daar ga ik dan ook voor!

Ingrediënten

  • Arepas (4 stuks)
  • 125 gram maismeel (van PAN)

  • 215 gram lauwwarm water

  • 1/4 theelepel zout

  • olijfolie om in te bakken

  • Vulling
  • 200 gram kipfilet

  • 1 rijpe avocado

  • 1/2 eetlepel halfvolle mayonaise

  • 1/2 eetlepel limoensap

  • 2 eetlepels verse peterselie (gehakt)

  • 1/2 rode puntpaprika (klein gesneden)

  • 1 bosui (gesnipperd)

  • 1/2 knoflookteen (geperst)

  • versgemalen zwarte peper

  • optioneel: naar smaak ingemaakte jalapeño peper (ik gebruikte 1 eetlepel)

instructies

  • Kip koken
    Kook de kipfilet in 20 minuten gaar. Laat de kip even afkoelen en snijd deze in kleine blokjes of pluk hem.
  • Arepas maken
    Meng het zout met het lauwe water. Voeg beetje bij beetje de maismeel toe aan het water en kneed/meng dit met je vingers. Kneed nog even kort en laat 5 minuten afgedekt rusten.
    Maak nu bolletjes van 85 gram per stuk.
    Plet de bolletjes met de hand of met de onderkant van een bord (vet de onderkant dan licht in) tot broodjes van 1cm dik.
    Verwarm de oven voor op 180 graden en verwarm de koekenpan. Voeg olijfolie toe aan de koekenpan en veeg deze met een keukenpapier uit. Leg de arepas in de pan en bak de arepas op middelhoog vuur per kant 5 minuten tot ze mooi bruin zijn.
    Verplaatst de arepas naar een rooster en bak nog 20 minuten in de oven.
    Laat de arepas even afkoelen.
  • Vulling maken
    Snijd alle ingrediënten voor de vulling volgens de instructies (zie ingrediëntenlijst). Voeg samen in een kom en meng goed. Voeg de mayonaise en limoensap toe en meng tot een smeuïge massa.
  • Het eindresultaat
    De arepas zijn een leuke afwisseling van de standaard Nederlandse broodlunch. Supereenvoudig om te maken en ik kan mij voorstellen erg lekker met nog andere vullingen dan deze. En ja, de vulling. What’s not to like……avocado, kip, jalapeño en mayo 🙂
Recept van: Keukenatelier

Zie ook onze andere recepten