Arabische eendenborst met pastinaakpuree

door Saskia

Details

Aantal personen

2

Totale tijd

60 + 30 minuten

Gang

Hoofdgerecht

Origineel

Allerhande

Het is alweer oktober! En dat betekent dat de supermarkten langzaam aan het assortiment uitbreiden voor de feestdagen. Het perfecte moment om zo’n lekker eendenborstje te scoren en iets lekkers op tafel te toveren.

Toveren is precies wat je doet met dit recept. Door de heerlijke kruidenrub op de eendenborst waan je je heel even in de Arabische sferen. Heb je nou geen baharat in de kruidenla staan, ga dan (net als ik) zelf aan de slag met de kruiden die je wel hebt. Hier vind je de lijst met ingrediënten waar baharat uit bestaat.

Ingrediënten

  • Eendenborst
  • 1 eendenborst

  • 1 theelepel baharat (gekocht of zelfgemaakt)

  • 1/2 theelepel zout

  • 10 gram ongezouten roomboter

  • Pastinaakpuree
  • 350 gram pastinaak (in blokjes)

  • 1 knoflookteen

  • 1 sinaasappel

  • 1.5 eetlepels rozenharissa

  • 60 gram crème fraîche

  • 1 theelepel sumak

  • 25 gram geroosterde amandelen ( ik had gezouten)

  • optioneel: platte peterselie

instructies

  • Voorbereiden
    Haal een uur voor je begint de eendenborst uit de koelkast. Snijd het vel kruislings in zonder het vlees te raken. Verpak de borst in vershoudfolie. en laat hem buiten de koelkast liggen.
    Schil en snijd de pastinaak en meng de baharat met het zout. Hak de geroosterde amandelen grof.
  • Inwrijven en bakken
    Smeer de velkant van de eendenborst in met iets meer dan de helft van het kruidenmengsel.
    Verdeel de rest van het kruidenmengsel over de vleeskant van de eendenborst.
    Verhit de koekenpan en leg de eendenborst met de velkant naar beneden in de pan. Laat deze 5 minuten op middenhoog vuur bakken.

    Je zult zien dat er een flinke vetlaag in de pan komt. Giet het vet uit de pan af (niet in de gootsteen!) en leg de borst nogmaals op de velkant in de pan en bak voor nog eens 5 minuten. Door het vet af te gieten wordt het velletje extra knapperig.
    Draai nu de eendenborst om en voeg de boter toe. Bak voor nog eens 5 minuten en giet af en toe de boter over de eendenborst.

    Tip: Heb je een vleesthermometer, gebruik deze dan om te bepalen wanneer de eendenborst klaar is. Dit is bij een kerntemperatuur van 50 graden.

    Verpak de eendenborst in aluminiumfolie en laat nog 10 minuten rusten.
  • Puree maken
    Kook de pastinaak met de hele teen knoflook in 6 minuten gaar. Giet de pastinaak af en houd een kopje van het kookvocht apart.
    Voeg de rozenharissa en crème fraîche toe aan de pan met pastinaak en knoflook en pureer met een staafmixer tot een gladde massa. Voeg indien nodig wat kookvocht toe om de puree dunner te maken.
    Rasp de helft van de sinaasappelschil over de puree en voeg de sumak toe, meng dit door de puree.
  • Het eindresultaat
    Snijd de eendenborst in mooie plakken. Schep de pastinaakpuree op het bord en verdeel de eendenborstplakken over de puree. Verdeel de peterselie en gehakte amandelen over het borst.
    Dit is echt een gerecht voor de feestdagen. Eenvoudig te maken en enorm smaakvol.
Recept van: Allerhande

Zie ook onze andere recepten