Herfst stoofpot met bokbier

door Fleur

Details

Aantal personen

4

Totaal bezig

20 + 180 minuten

Gang

Hoofdgerecht

Afgelopen week hebben we goed kunnen merken dat de herfst nu echt is aangebroken. Wisselvallig weer met koelere temperaturen en de nodige regenbuien. Maar één voordeel, het is wel weer tijd voor heerlijke herfstbokbiertjes, kaarsjes aan én voor een lekker stoofpotje bijvoorbeeld.

Ik koos dit keer voor een recept van Thomas Culinair. Hij maakte dit recept voor het magazine Aan de keukentafel met Coop. Met bokbier en pompoen wat mij betreft een ultiem herfstmaaltje. Ietwat zoetig, mooie herfstkleuren in de pan en een heerlijke geur in huis. Ik combineerde de stoof met brood (uit een TooGoodToGo-pakket 🙂

IngrediËnten

  • 700-800 g sukade- of riblappen (ik had een riblab van 640 gr voor 2 personen, daarvan hielden wij uiteraard nog over)

  • 250 g pompoenblokjes

  • 100 g spekjes

  • 2 plakken ontbijtkoek

  • 2 tl mosterd

  • 3 tenen knoflook

  • 2 uien

  • 2 winterwortelen

  • 1 flesje bokbier

  • 1 klein blikje tomatenpuree

  • 2 laurierblaadjes

  • 1 el appelstroop

  • 3 el olijfolie

  • 1 el bloem

  • peper en zout

instructies

  • Voorbereiding
    Bak de spekblokjes uit. (Ik had niet goed gekeken (stond bij de ingrediënten) en zag dit te laat.)
    Pers de tenen knoflook.
    Snijd de uien in halve ringen.
    Maak de winterwortelen schoon en snijd in plakjes.
    Snijd het vlees in blokjes ter grootte van een dobbelsteen.
    Bestrooi het vlees vervolgens met peper, zout en bloem en schep dan even goed door elkaar.
  • Ontbijtkoek
    Bestrijk de plakken ontbijtkoek met de mosterd en snijd het in stukjes.
  • Vlees
    Zet een braadpan op het vuur en laat goed heet worden.
    Doe er olijfolie in en braad het vlees op hoog vuur aan, totdat het mooi bruin van kleur is.
    Haal het vlees dan uit de pan.
  • Bakken en stoven
    Bak in het achterbleven vocht de ui, knoflook, wortel en spekreepjes even aan.
    Voeg daarna het vlees weer toe samen met de laurierblaadjes, tomatenpuree, ontbijtkoek, appelstroop en het bokbier.
    Voeg als het nodig is zoveel water toe, totdat het vlees net onder staat. Dit was bij mij het geval, maar ik ben blijkbaar de foto vergeten te maken. Ik heb er nog ca. 3/4 bierflesje water bij gedaan.
    Roer alles goed door elkaar en laat het gerecht ca. 3 uur sudderen met de deksel op de pan.
  • Pompoen
    Voeg ongeveer een kwartier voor tijd de pompoenblokjes toe, dan hebben ze nog een lekkere bite. Mocht je ze liever wat zachter eten, doe ze er dan wat eerder in.
    Ik heb het meteen even geproefd en er nog wat peper en zout bij gedaan.
  • Serveren
    Verwijder de laurierblaadjes uit de pan en schep op.
    Lekker met rijst, brood of een puree.
Recept van: Thomas Culinair

Zie ook onze andere recepten