Tomatensoep met ballen

door Saskia

Details

Aantal personen

2

Totale tijd

45 minuten

Gang

Soep

Origineel

Brenda kookt

Onze tuin staat vol met grote tomatenplanten met mooie rode tomaten. Nu het einde van de zomer nader moest er toch iets gebeuren met al die tomaten. Tijd voor een verse tomatensoep.

Ik ben geen grote tomatensoep liefhebber, maar als je een tuin vol met tomaten heb dan is tomatensoep of -saus toch wel een voor de hand liggend recept. Tijd om eens te kijken of ik mijzelf kon overtuigen dat tomatensoep toch echt wel lekker kan zijn. Omdat ik tomatensoepen vaak iets te zurig vind heb ik de tomaten eerst 20 minuten in de oven gelegd, daardoor gaat het zurige er af en worden ze lekker zoet. Deze soep was dan ook een stuk beter dan ik mij tomatensoepen kan herinneren :).

INGREDI√čNTEN

  • Soep
  • 600 gram tomaten (in stukken)

  • 400 ml bouillon (rund of groente)

  • 2 wortels (in stukjes)

  • 1 rode ui (grof gesneden)

  • 2 knoflooktenen

  • 5 takjes tijm

  • 1/2 rode peper (fijn gesneden)

  • Gehaktballetjes
  • 150 gram (mager) gehakt

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • vers gemalen peper

Instructies

  • Tomaten roosteren
    Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd terwijl de oven opwarmt de tomaten in grove stukken en halveer de knoflooktenen. Leg dit op een grote bakplaat en ris de tijmtakjes over de tomaten. Besprenkel de tomaten met olijfolie en schuif de bakplaat voor 20 minuten in de oven.
  • Snijden en draaien
    Snijd de wortel en rode ui in kleine stukjes. Snijd de rode peper fijn.
    Kneed voor de balletjes de kruiden goed door het gehakt. Maar hier kleine balletjes van, die van mij wogen 12 gram per balletjes. Zet de balletjes apart in de koelkast.
  • Soep maken
    Verhit wat olijfolie in een diepe pan. Fruit hier de rode ui en rode peper een paar minuten aan. Voeg vervolgens de tomaten, wortel en bouillon toe aan de pan. Laat dit alles 10 minuten rustig doorkoken.
    Pureer nu de inhoud van de pan tot een gladde soep.
    Voeg de gehaktballetjes toe aan de soep en laat deze nog 10/15 minuten garen in de soep.
  • Het eindresultaat
    Dat is nog eens een verse soep uit eigen tuin. De tomaten, tijm en rode peper komen rechtstreeks uit onze kleine stadstuin. Zo leuk!
    De soep is lekker van smaak. Er zitten ook nog wat kleine stukjes in die zorgen voor een bite. Dat komt zeer waarschijnlijk door mijn slechte staafmix-kwaliteiten.
Recept ge√Įnspireerd op: Brenda kookt

Zie ook onze andere recepten