Scones met aardbeienboter

door Fleur

Details

Aantal

12 scones

Totaal bezig

25 minuten

Gang

Snack

Origineel

Scones: Laura’s Bakery | Aardbeienboter: Libelle

Als ik op maandag vrij ben, vind ik het leuk om iets in de keuken uit te proberen. Toen ik nog bij MAAK Rotterdam werkte, waren scones een van de vaste lekkernijen die regelmatig op de to do list stonden om bij te maken. Een eenvoudig, maar heerlijke lekkernij met clotted cream, aardbeienjam en lemon curd.

Dit keer had ik nog overrijpe aardbeien in de koelkast liggen, maar ik vond het toch zonde om ze zomaar weg te gooien. Toch maar eens kijken wat ik ermee kon doen. Ik kwam uit bij een recept voor aardbeienjam, interessant en prima voor bij de scones.
Ik liet de boter wat smelten op kamertemperatuur en prakte de aardbeien er met een vork doorheen. Het werd niet echt een homogeen geheel en de verhouding aardbeien-boter was niet helemaal in balans, waardoor de aardbeiensmaak niet heel goed tot zijn recht kwam. Ook zag ik tijdens het uitschrijven van dit recept dat ik geen zout heb gebruikt 🙂 Wellicht ga ik het nog een keer opnieuw proberen als ik de aardbeien weer eens te lang heb laten liggen. Ik vind het toch een leuk idee.
Met de scones was ik overigens juist weer iets te zuinig, waardoor ze wat plat waren, maar de smaak was verder prima.

IngrediËnten

 • Scones
 • 20 g ongezouten roomboter

 • 115 g zelfrijzend bakmeel

 • 15 g fijne basterdsuiker

 • snufje zout

 • 55 ml melk + extra voor bestrijken

 • Aardbeienboter
 • 125 g aardbeien

 • 125 g boter

 • zout (heb ik zelf niet gebruikt)

instructies

 • Scones
 • Voorbereiding
  Snijd de boter in blokjes.
  Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 • Deeg maken
  Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom en voeg de klontjes boter toe.
  Wrijf de boter tussen je vingertoppen door het meel, het wordt dan een beetje kruimelig.
  Roer de suiker en het zout er door heen.Voeg de melk toe en roer dit met een vork door totdat je een klonterig mengsel krijgt.
  Met de hand kneed je het verder tot een soepel en zacht deeg.
 • Uitsteken
  Rol of druk het deeg uit tot een dikte van 3 centimeter. Bij nader inzien denk ik dat ik tot zo’n 1,5 cm had uitgerold; dat is dus echt te dun!
  Steek de scones uit met een ronde uitsteker van ca. 5 centimeter doorsnede.
  Kneed het overige deeg weer tot een bal, rol het uit en steek er weer zoveel mogelijk scones uit.
  Ga zo door tot het deeg op is.
  Leg de scones op de bakplaat en bestrijk de bovenkant met een beetje melk.
 • Bakken
  Bak de scones in ca. 12-15 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte).
 • Aardbeienboter
 • Voorbereiding
  Spoel de aardbeien af en snijd de kroontjes (en lelijke plekjes) ervan af.
  Laat de boter op kamertemperatuur komen.
 • Mixen
  Prak de aardbeien fijn en vermeng ze met de boter (en een snuifje zout).
 • Scones met aardbeienboter
  Smeer de boter op de (nog warme) scones.
Recept van: Scones: Laura's Bakery | Aardbeienboter: Libelle

Zie ook onze andere recepten