Turkse pide met gehakt

door Saskia

Details

Aantal personen

4 pides

Totale tijd

90 + 20 minuten

Gang

Lunch, Brunch

Origineel

Kookmutsjes

Tijd om weer eens iets uit een andere keuken te proberen en wel de Turkse. Het maken van pides kan je verdelen in 2 stappen. Namelijk het maken van het deeg en het maken van de vulling. Ik koos veilig voor pides gevuld met gehakt, maar met de vulling kan je eindeloos varieren.

Yes, mijn keukenmachine kon ik voor dit recept weer uit de kast trekken. Lekker makkelijk om het deeg 10 minuten te kneden. Ik vond het bij dit recept vooral moeilijk het deeg uit te rollen in lappen. Het deeg was erg elastisch waardoor het terugschoot naar een kleiner formaat. Uiteindelijk is het gelukt 4 lappen gevuld te krijgen met het gekruide gehakt, maar dit heeft wel even geduurd.

INGREDIËNTEN

  • Deeg
  • 250 gram bloem

  • 3,5 gram gist

  • 9 gram kristalsuiker

  • 4 gram zout

  • 75 ml Griekse yoghurt

  • 30 ml zonnebloemolie

  • 100 ml water

  • Gehaktmengsel
  • 300 gram gehakt

  • 1/2 sjalot (gesnipperd)

  • 1/2 rode peper (fijngesneden)

  • 1 tomaat (in stukjes)

  • 1 teen knoflook (fijngesneden)

  • 1 gram zwarte peper

  • 2 gram komijn

  • 2 gram paprikapoeder

  • 2 gram pul biber

  • 4 gram zout

  • 1 gram tijm ik gebruikte verse tijm)

  • 1/2 eetlepel olijfolie

  • 30 gram tomatenpuree

  • Optioneel: feta, sesamzaad

instructies

  • Deeg maken
    Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng voor 10-15 minuten tot een gladde bol deeg.
    Vet een kom in met olijfolie en leg de bol in de kom. Dek de kom af en laat het deeg een uur rijzen. De bol is in omvang verdubbeld.
  • Gehaktmengsel maken
    Snijd de knoflook, tomaat en ui. Voeg alle ingrediënten voor het gehakt samen in 1 kom en meng goed.
    Bak het gehakt nu 2-3 minuten in wat olijfolie. Doe het gehakt in een kom en zet apart.

    Op internet vond ik verschillende pide recepten, een deel doet het gehakt rauw de oven in en een deel bakt het gehakt. Ik ben voor de middenweg gegaan en heb het gehakt kort gebakken. Zo is een deel van het vocht al uit het gehakt.
  • Pides maken
    Verwarm de oven voor op 210 graden. Haal het deeg uit de kom en verdeel in 4 bollen. Gebruik voldoende bloem zodat de pides niet aan je snijplank of deegroller blijft plakken.
    Rol het deeg uit tot een lap waarbij de boven en onderkant iets smaller zijn.

    Ik vond dit erg lastig en heb dus wat creatievere pides 😉

    Leg een vel bakpapier op je bakplaat. Verplaats de lap deeg naar je bakplaat en verdeel 1/4 van het gehaktmengsel over de lap deeg. Houd de randjes vrij zodat je deze over het gehakt heen kan vouwen. Als het mengsel verdeeld is, vouw je de randen over het gehakt.
    Herhaal dit voor elke bol deeg. Op de bakplaat kan je de pides afmaken met bijvoorbeeld sesamzaad of feta.

    Bak de pides in 15-18 minuten bruin in de oven.
  • Het eindresultaat
    Zo mooi als op het plaatje van de kookmutsjes zijn deze pides niet. Maar voor een eerste keer vind ik ze erg goed gelukt. De smaak van het gehakt is echt heerlijk en dat terwijl ik dacht dat ik echt te veel kruiden had gebruikt.
    Ik moet nog wel werken aan de dikte van het deeg, want dit vind ik op sommige plekken nog te dik.
Recept van: Kookmutjes

Zie ook onze andere recepten