Wortel-pompoensoep van geroosterde groenten

door Fleur

Details

Aantal personen

2

Totaal bezig

45 minuten

Gang

Hoofdgerecht

In het kader van de vriezer weer eens een beetje leeg eten, zocht ik een recept om de diepvries pompoenblokjes mee te gebruiken. Ik kwam uit bij het kookboek Gewoon Vegan van Alexandra Penrhyn. Dit recept is één van haar eerste zelfbedachte vegan gerechten en men zou er altijd heel enthousiast op reageren. Dat moest ik dan ook maar eens gaan proberen.

De op India geïnspireerde soep neemt wat tijd in beslag doordat de groenten zo’n 25-30 minuten moeten worden geroosterd. Ik maakte de soep alvast vooruit voor later in de week en heb deze gevacumeerd* ingevroren. Ik weet niet hoeveel een flespompoen of kleine oranje pompoen precies weegt, maar ik gebruikte 450 g bevroren pompoenblokjes en de pan ging bij ons schoon op. Helaas, want wij vonden het echt super lekker!

* Tip voor het vacumeren van vloeibare etenswaren: leg de zak niet neer; maar maak er een staande zak van. Zo voorkom je dat de vloeistof in de vacuumkamer wordt gezogen.

Ingrediënten

  • 1 flespompoen of kleine oranje pompoen (ik gebruikte 450 g bevroren pompoenblokjes)

  • 1 winterpeen

  • 1 rode ui

  • 1/2 sinaasappel

  • tenen van ongeveer 1 bol knoflook, in de schil!

  • olijfolie

  • 800-1000 ml bouillon van 1-2 bouillonblokjes (ik gebruikte ca. 900 ml met 2 bouillonblokjes)

  • 1/4 tl cayennepeper

  • 1/4 tl komijnpoeder

  • 1/4 tl kaneel

  • 1/2 tl paprikapoeder

  • 1 tl korianderpoeder (ketoembar)

  • 1 el appelazijn of citroensap (ik gebruikte appelazijn met kurkuma)

instructies

  • Voorbereiding
    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Bekleed een bakplaat met bakpapier.
    Snijd de pompoen in blokjes; de wortel in plakjes en de ui in grove stukken.
  • Roosteren
    Leg de pompoen, wortel, ui en knoflookteentjes (in de schil) op de bakplaat.
    Sprenkel er wat olijfolie overheen (ongeveer 2-3 el) en schep om totdat alles met een laagje olie is bedekt.
    Verdeel de groenten gelijkmatig over de bakplaat en leg de halve sinaasappel met de open kan naar boven in het midden van de groenten.
    Rooster de groenten in ca. 25-30 minuten gaar.
    De wortel en pompoen moeten een bruinig randje hebben en de knoflookteentjes zacht in de schilletjes zitten.
  • Soep maken
    Zet een grote pan op het vuur.
    Druk de knoflookteentjes uit de schil en doe ze in de pan met de geroosterde groenten, de kruiden (behalve de azijn) en de bouillon.
    Knijp de geroosterde sinaasappel erboven uit (let op, dit kan heet zijn 🙂 ) Bij mij viel het gehele vruchtvlees er als één bonk uit, dat is prima.
    Warm de soep goed door en voeg de appelazijn toe.
    Pureer de soep met een staafmixer. Als je de soep te dik vindt, voeg dan wat meer bouillon toe.
  • Garneren
    Garneer de soep met (geroosterd) amandelschaafsel, (verse) koriander en een klein beetje sojasaus. Ik maakte er naanbroodjes bij.
Recept van: Gewoon Vegan, Alexandra Penrhyn Lowe

Zie ook onze andere recepten