Chocolate chip cookies

door Saskia

Details

Aantal personen

15 stuks

Totale tijd

20 + 15 minuten

Gang

Koek

Origineel

Eef kookt zo

Het was alweer even geleden dat ik iets zoets had gebakken, dus hoog tijd om dit weer eens te doen. Niet te moeilijk, gewoon lekkere chocoladekoeken. Vrij snel vond ik het recept van Eef kookt zo en was het een kwestie van ingrediënten kopen.

Sinds een paar maanden heb ik een keukenmachine en wat een genot is dat! Je gooit alle ingrediënten in de kom en de machine doet het werk. Omdat het volledige recept voor 15 koekjes is, vries ik de helft in. Ik heb ergens gelezen dat dit kan, dus dan kan ik nog een keer van warme koeken genieten. Ik had me een beetje vergist in hoe groot de koeken worden, gelukkig passen ze precies op de bakplaat.

INGREDIËNTEN

 • Deeg
 • 125 gram roomboter (op kamertemperatuur)

 • 100 gram lichte basterdsuiker

 • 100 gram kristalsuiker

 • 1 zakje vanillesuiker (ik gebruikte een paar druppels aroma)

 • 1 ei

 • 225 gram zelfrijzend bakmeel

 • 1/2 tl zout

 • Vulling
 • 100 gram pure chocolade

 • 100 gram melk chocolade

 • optioneel: handje hazelnoten

instructies

 • Deeg maken
  Voeg de roomboter, basterdsuiker, kristalsuiker en vanille toe aan een kom en mix met een mixer. Als dit alles goed gemengd is, voeg dan het ei, bakmeel en zout toe.
  Meng tot alles goed aan elkaar blijft plakken.
  Volgens het originele recept moet het een bol vormen, dat lukt bij mij niet.
 • Chocolade toevoegen
  Als je net als ik een deel in wilt vriezen, dan verdeel je het deeg voordat je de chocolade toevoegt. De helft van het deeg verpak ik goed in vershoudfolie en een ziplockbag en vries ik in. In dit geval kan je de hoeveelheid chocolade ook halveren.

  Hak de chocoladerepen en noten grof. Voeg deze toe aan het deeg en meng goed zodat de chocolade verdeeld is over het deeg.
 • Koekjes maken
  Verwarm de oven voor op 175 graden. Verdeel het deeg in 7 kleine bolletjes van hetzelfde gewicht. Verdeel deze bolletjes over de bakplaat met bakpapier en plet je met je hand tot kleine koekjes. Zorg voor voldoende ruimte tussen de koeken, want ze wordt een stuk groter in de oven.
  Schuif de bakplaat in de oven en bak de koeken in 12-15 minuten mooi bruin.
 • Het eindresultaat
  Kijk dan wat een leuke koeken. Ze hebben een lekkere bite en zijn goed stevig. Ik heb ze in een koektrommel bewaard en zelf na 3 dagen waren ze nog knapperig.
Recept van: Eef kookt zo

Zie ook onze andere recepten