Romige (vegan) polenta met champignons en spinazie

door Fleur

Details

Aantal

2

Totaal bezig

25 minuten

Gang

Hoofdgerecht

De foto’s die Bianca Zapatka post zijn echt altijd prachtig. Het maakt niet uit wat ze maakt; ze weet er altijd een prachtig tafereel van te maken. Alles tot in de details tip top in orde. Ik krijg er altijd trek van en word gewoon blij van die prachtige kleurrijke foto’s, met zo veel zorg en details hoe alles is uitgewerkt. Vaak voelt het niet echt haalbaar om na te maken, maar dit keer besloot ik er voor te gaan.

Hier thuis ben ik benoemd tot de polenta-expert, wat eigenlijk niet meer betekent dan dat ik lekkere polentafrietjes kan maken. Een favorietje van ons. Verder heb ik eigenlijk nog nooit iets met polenta gemaakt. De foto bij deze post van Bianca zag er ook weer zo mooi en aantrekkelijk uit, dat ik besloot het er maar eens op te wagen om te maken. De polenta leek net een omelet, mooi glad, romig en glimmend… Dit laatste was bij mij helaas niet het geval. Geen idee wat ik anders heb gedaan, maar het leek er in ieder geval niet echt op. Mijn verhoudingen waren ook net iets anders; lees: veeeeeel te veel polenta, en dan had ik nog niet eens alles opgeschept.
Al met al vond ik het een ok gerechtje; het was lekker, maar overtrof zeker niet mijn verwachtingen.

Ingrediƫnten

  • Polenta (basisrecept)
  • 150 g polenta; maar een volgende keer zou ik 100 g gebruiken

  • 200 ml kokosmelk; ik heb overigens bijna het dubbele gebruikt

  • 300 ml groentebouillon

  • 2-3 el edelgistvlokken

  • Champignon-spinazietopping
  • 1 el olijf- of kokosolie

  • 1 ui

  • 200 g (kastanje)champignons

  • 3 teentjes knoflook

  • 2 kopjes spinazie (ik gebruikte ca. 150 g)

  • 1-2 el sojasaus

  • 2-3 el pijnboompitten

  • zout en peper naar smaak

  • Optioneel: limoensap

instructies

  • Polenta
  • Kokosmelk en bouillon
    Breng de kokosmelk met de groentebouillon aan de kook.
  • Polenta
    Voeg de polenta al kloppend met een garde toe.
    Zet het vuur laag en blijf 1-2 minuten kloppen om klontjes te voorkomen.
    Doe de deksel op de pan en laat ca. 10 minuten sudderen, maar roer af en toe goed door om aankoeken te voorkomen. Wordt het te dik, voeg dan extra kokosmelk of groentebouillon toe.
  • Edelgistvlokken
    Zodra de polenta romig en glad is, haal je de pan van het vuur en voeg je de edelgistvlokken toe.
  • Champignon-spinazietopping
  • Voorbereiding
    Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en de champignons in plakjes.
    Rooster de pijnboompitjes totdat ze lichtbruin zijn.
  • Champignons en ui
    Verhit olie in een koekenpan, voeg de champignons en ui toe en bak ca. 3 minuten op hoog vuur totdat ze bruin beginnen te kleuren.
  • Knoflook en spinazie
    Voeg de knoflook en bak ca. 30 seconden mee.
    Voeg vervolgens de sojasaus en spinazie (niet vastgelegd op foto) toe en bak 1-2 minuten of totdat de spinazie is geslonken.
    Breng op smaak met peper en zout.
    Voeg eventueel een scheutje (verse) limoensap toe.
  • Serveren
    Serveer de polenta met het champignon-spinaziemengsel en top af met de geroosterde pijnboompitjes.
Recept van: Bianca Zapatka

Zie ook onze andere recepten