Kruidige rijst met makreel

door Saskia

Details

Aantal personen

2

Totale tijd

30 minuten

Gang

Diner

Origineel

Mijn vader

Dit recept was een tip van mijn vader. Heel old skool kreeg ik een word document via whatsapp opgestuurd met de tekst: erg lekker. Toen ik laatst dit document in mijn GoogleDrive tegen kwam, was de keuze voor het avondeten snel gemaakt.

De lijst aan kruiden voor dit recept is behoorlijk lang. Laat je hier niet door afschrikken. Als je net als ik vaak kookt, dan is de kans groot dat je redelijk wat van deze kruiden al in je keukenkastje hebt staan. Mijn vader had niet gelogen, dit is echt een lekker recept voor een doordeweekse dag. Staat zo op tafel en je bent ook weer eens door je kruidenkastje gegaan 🙂

INGREDIËNTEN

  • Rijst
  • 250 ml visbouillon

  • 80 gram basmatirijst

  • kruidenmix
  • 1 knoflookteen (fijngesneden)

  • 4 gram gember (fijngesneden)

  • 1 sjalot (gesnipperd)

  • 1/2 theelepel kurkuma

  • 1/2 theelepel kerrie

  • 1 laurierblaadje

  • 1/4 theelepel komijnzaad

  • 1 theelepel mosterzaad

  • 1/2 eetlepel garam masala

  • Vulling
  • 1 prei (in dunne ringen)

  • 60 gram doperwten

  • 1/2 citroen

  • 125 gram gerookte makreel

  • 2 eieren (hardgekookt)

instructies

  • Eieren en rijst koken
    Breng de visbouillon aan de kook, voeg de basmatirijst toe en kook de rijst 9 minuten. Giet de rijst af en zet deze apart met de deksel op de pan. Kook terwijlde rijst kookt, in een andere pan de eieren hard.
  • Kruidenmix
    Snijd terwijl de rijst kookt de groenten en kruiden. Pak een kommetje en doe hierin de sjalot, knoflook, kurkuma, kerrie, gember, laurier, komijnzaad, mosterzaad en garam masala. Houd de gesneden prei apart. Deze gaat samen met de doperwten later in de pan.
    Verhit olie in de pan en voeg de inhoud van het bakje toe. Bak dit 2/3 minuten aan. Voeg de prei en doperwten toe en bak nog 5 minuten op middelhoog vuur.

    Pluk met 2 vorken de makreelfilet uit elkaar en zet apart.
  • Samenvoegen
    Voeg de rijst toe aan de pan en rasp de schil van de citroen boven de pan. Voeg 1 tot 2 eetlepels citroensap toe aan de pan. Meng door elkaar en voeg naar smaak peper en zout toe.

    Voeg de makreel en peterselie toe en roer door de rijst. Verdeel de rijst over de borden en snijd de eitjes in vieren en verdeel over het bord.
  • Het eindresultaat
    Een kleurrijke maaltijd, dat is wat je krijgt. Niet zo gek ook met al die kruiden die zijn toegevoegd. Helemaal mooi is dat het gerecht ook goed smaakt! Volgende keer wel een pepertje erbij.

Zie ook onze andere recepten