Walnotenplaatkoek

door Fleur

Details

Aantal

16 stukjes

Totaal bezig

15+25 minuten

Gang

Baksel

Origineel

Ellouisa

Dit recept heb ik jaren geleden een keer gevonden. Ik heb de koek al een paar keer gemaakt en wordt altijd gevraagd naar het recept. Het is vrij eenvoudig, maar een gegarandeerd succes voor lekkere zoetekauwen 🙂

Ik loop wel iedere keer tegen de verhoudingen aan; ik houd namelijk steeds koek over. Naar aanleiding van deze keer hierbij enkele tips:
Tip 1: smeer het notenmengsel goed uit over het deeg, ook als je denkt dat het te dun word (dat denk ik namelijk steeds).
Tip 2: houd je toch deeg over, snijd dit dan niet af; het karamelmengsel loopt namelijk nog uit.

In plaats van een half losgeklopt eitje gebruik ik trouwens een halve banaan. Ik wilde de koek een keer maken toen ik geen eieren in huis had en ben toen gaan zoeken naar een alternatief, wat de halve banaan is geworden. Sindsdien maakt ik het ook met banaan, omdat ik dit ook perfect bij walnoten vind passen.

Ingrediënten

  • Deeg
  • 110 g bloem

  • 50 g amandelmeel (fijn gehakte amandelen)

  • 65 g boter

  • 40 g suiker

  • 1/2 losgeklopt eitje of gebruik zoals ik een halve banaan

  • Bovenlaag
  • 100 g walnoten

  • 75 g boter

  • 90 g suiker

  • 2 el honing

instructies

  • Voorbereiding
    Verwarm de oven voor op 150 graden.
    Als je zelf de amandelen tot meel maalt, kan je dit nu alvast doen.
  • Deeg
    Meng de ingrediënten voor het deeg tot een samenhangend deeg.
    Bedek de bakvorm met bakpapier en verdeel het deeg hierover uit.
    Bak het deeg ca. 10 minuten in de oven.
  • Boter-suiker
    Smelt ondertussen de boter met de suiker en de honing op laag vuur. Zorg dat het niet aanbrandt.
  • Walnoten
    Hak de walnoten fijn (niet te fijn).
    Voeg de walnoten vervolgens bij het botermengsel.
  • Bakken
    Giet het boter-notenmengsel over het deeg en spreid dit goed uit; ook als je denkt dat het te dun wordt. De karamel loopt tijdens het bakken namelijk nog verder uit.
    Bak de koek nog 25 minuten in de oven.
Recept van: Ellouisa

Zie ook onze andere recepten