Slagroomsoesjes

door Saskia

Details

Aantal personen

20 stuks

Totale tijd

150 minuten

Gang

Gebak / dessert

Origineel

Rutger Bakt

Hiep hiep hoera!! Gisteren was Fleur jarig en speciaal voor die gelegenheid maakte ik deze slagroomsoesjes. Best spannend, want de laatste keer dat ik soezen maakte was dit geen groot succes. Dankzij de superduidelijke stappen van Rutger Bakt is het mij deze keer beter afgegaan.

Wauw, toen de soezen na 30 minuten de oven uit kwamen was ik enorm blij. Ze zie er echt prachtig uit en dat terwijl ik een geribbelde spuitmond had gebruikt. In eerste instantie ging ik voor soesjes met chocolade, maar vanwege tijdsnood zijn het “gewone” slagroomsoesjes geworden. Gelukkig had ik nog poedersuiker in huis en kon ik ze zo mooi afmaken.

Ingrediƫnten

  • Soezen
  • 100 ml halfvolle melk

  • 100 ml water

  • 100 gram boter

  • 1/2 theelepel zout

  • 3 of 4 eieren

  • Slagroomvulling
  • 500 ml slagroom

  • 30 gram kristalsuiker

  • 1 zakje klopfix

  • Benodigdheden
  • Spuitzak

  • Poedersuiker

Instructies

  • Soezenbeslag maken
    Voeg boter, water, melk en zout toe aan een steelpan. Zet in een aparte kom 100 gram bloem apart en zorg dat er een lege kom klaar staat.
    Zet de steelpan om middelhoog vuur en breng langzaam aan de kook. Zorg dat de boter gesmolten is voor dat de inhoud kookt.
    Als het geheel kookt, haal dan van het vuur en voeg in 1x al het bloem toe. Als de bloem volledig is opgenomen in de vloeistof zet je de pan weer op het vuur. Blijf roeren en laat dit ongeveer 3 minuten “bakken”.

    Let op: de inhoud bakt een beetje aan op de bodem van de pan en het deeg sist. Dit hoort. Het deeg gaart nu.

    Plaats na ongeveer 3 minuten het deeg is de lege kom en laat een paar minuten afkoelen.
  • Eieren toevoegen
    Na een paar minuten kunnen de eieren 1 voor 1 toegevoegd worden aan het deeg.
    Zorg er voor dat elke ei volledig opgenomen is door het deeg.

    Na toevoeging van een ei laat het deeg een beetje los. Als je door blijft roeren dan wordt dit vanzelf weer 1 geheel. Als dit gebeurt, kan het volgende ei toegevoegd worden.

    Controleer na 3 eieren de consistentie van je deeg. Hij moet mooi glanzen en een gladde massa vormen. Ik voegde in totaal 3.5 eieren toe om hier te komen.
  • Soezen spuiten en afbakken
    Verwarm de oven op 210 graden (geen hete lucht).
    Vul de spuitzak met het soezenzeeg er spuit mooie kleine soezen op een met bakpapier beklede bakplaat. Volgens het recept heb je een gladde spuitmond nodig, maar die had ik niet. Met een grof geribbelde zien de soezen er ook nog mooi uit nadat ze gerezen zijn in de oven.

    Zorg ervoor dat je geen opstaande puntjes op je soezen hebt. Deze kan je gladstrijken door de bolle kant van een theelepel vochtig te maken en over het puntje heen te draaien.

    Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak in 20/30 minuten af. De soesjes zijn klaar als ze mooi bruin zijn. Open de oven niet tijdens het bakken, want dan kunnen de soezen instorten.

    Laat de soesjes volledig afkoelen voordat je ze vult.
  • Slagroomvulling maken
    Klop de slagroom met suiker en klopfix stijf.
    Doe de slagroom is een spuitzak met een kleine spuitmond.
    Prik in elke soesje aan de onderkant een gaatje en vul het soesjes via dit gaatje.
    Pas op dat je niet te veel slagroom erin spuit, want dan kunnen de soesjes scheuren. (Dit had ik 1x)
    Maak de soesjes af door poedersuiker er overheen te strooien.
  • Het eindresultaat
    Ik ben helemaal gelukkig met het eindresultaat. De soesjes zijn supermooi gebruind en lekker luchtig. Door de klopfix is de slagroom ook stevig genoeg!
Recept van: Rutger Bakt

Zie ook onze andere recepten