Polentafriet met Parmezaan rozemarijn

door Fleur

Details

Aantal

2

Totaal bezig

10+15+30+35

Gang

Bijgerecht

Sinds mijn ontdekking van de polentafriet behoort deze ook wel tot één van mijn favorieten. Het is gewoon weer eens net even iets anders dan normale friet of een andere aardappelbereiding. Lekker krokant van buiten en wat zachter van binnen. Ik maak het zelf meestal bij een goed stukje vlees en een lekkere salade.

Het is echter niet iets dat je even snel last minute kunt besluiten te doen, want je moet de polenta eerst koken, vervolgens uitsmeren en af laten koelen en daarna nog laten opstijven in de koelkast. Het ideale hiervan is dan wel weer dat je het gemakkelijk een dag van tevoren kunt maken.

Tip: Voor wat extra smaak kook ik de polenta met een bouillonblokje.
Tip: Voor een vegan variant kan je in plaats van Parmezaanse kaas ook gemalen edelgistvlokken gebruiken.

Ingrediënten

  • 1oo g polenta

  • 1 takje rozemarijn

  • 25 g Parmezaanse kaas (geraspt) of gemalen edelgistvlokken voor een vegan variant

  • 1 el olijfolie

  • Peper en zout

  • Optioneel: (groente)bouillonblokje

Instructies

  • Voorbereiding
    Als je, net zoals ik, gebruik maakt van een stuk Parmezaanse kaas, rasp dan alvast de benodigde hoeveelheid.
    Snijd de rozemarijn fijn.
  • Koken
    Breng in een pan met dikke bodem de polenta met 1/2 l water (en een bouillonblokje) aan de kook.
    Voeg de rozemarijn toe en kook de polenta 15 minuten op laag vuur.
    Roer regelmatig door. Eigenlijk blijf ik het continu doorroeren, zodat ik ook goed in de gaten kan houden of er wat extra water bij moet en het niet aankoekt.
    Neem vervolgens de pan van het vuur en roer de Parmezaanse kaas erdoor.
    Breng de polenta goed op smaak met (zout en) peper.
  • Afkoelen
    Spreid de polenta uit op een bakplaat, snijplank of in een grote ovenschaal bedekt met bakpapier. en strijk glad tot een dikte van 1 cm.
    Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet de polenta dan nog 30 minuten in de koelkast om goed stevig te worden.
  • Bakken
    Verwarm de oven voor op 200ºC.
    Snijd de polenta in lange frieten van 1×1 cm dik.
    Leg ze op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met olijfolie.
    Bak de polentafriet in de voorverwarmde oven in 30-35 minuten goudgeel en krokant.En voilà:
Recept van: delicious magazine

Zie ook onze andere recepten