Rabarbercake

door Saskia

Details

Aantal personen

8

Totale tijd

30 + 60 minuten

Gang

Zoet

Origineel

Eef kookt zo

Al een paar weken roep ik dat ik een rabarbercake wil maken, maar ik vergeet elke keer rabarber te kopen. Gelukkig is daar Koen, die tegen het eind van het rabarberseizoen nog een bosje scoorde. Uiteraard ook een beetje eigen belang van hem, want hij is mijn grootste proefkonijn.

Deze cake kwam ik een paar weken geleden tegen op Instagram. Dus toen Koen thuis kwam met rabarber wist ik direct welk recept ik erbij zou pakken. Ik heb nog wel even gespiekt bij andere recepten en op basis daarvan ook nog wat karwijzaad toegevoegd aan deze cake.

Ingredi├źnten

  • Beslag
  • 175 gram amandelmeel

  • 100 gram zelfrijzend bakmeel

  • 1 theelepel bakpoeder

  • rasp van 1 sinaasappel

  • 1 eetlepel sinaasappelsap

  • 1 theelepel karwijzaad

  • snuf zout

  • 125 gram suiker

  • 125 gram roomboter (op kamertemperatuur)

  • 2 eieren

  • Vulling
  • 200 gram rabarber (in stukje van 1cm)

  • 2 eetlepels kristalsuiker

  • 2 eetlepel amandelschaafsel

  • Overig
  • Springvorm van 18 cm

instructies

  • Beslag voorbereiden
    Pak 2 kommen.
    Voeg in de eerste kom amandelmeel, zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, sinaasappelrasp, karwijzaad en zout samen.
    Voeg in de tweede kom suiker en boter samen.
    Was de rabarber en snijd deze in stukjes van 1 cm.
  • Beslag maken
    Klop de suiker en boter een aantal minuten romig. Voeg hier vervolgens 1 voor 1 de eieren aan toe. Voeg dan de inhoud van de eerste kom en de sinaasappelsap toe en meng dit goed.
  • Cake opbouwen
    Verwarm de oven voor op 180 graden (geen hete lucht, dan kan de cake inzakken). Vet de springvorm in met roomboter. Verdeel de helft van het beslag in de springvorm. Verdeel hierover de helft van de rabarber en bestrooi met 1 eetlepel suiker.
    Voeg nu de overgebleven helft van het beslag toe. Verdeel hierover de rabarber en bestrooi met amandelschaafsel en suiker.
    Bak de cake in 1 uur gaar. Controleer met een prikker of de cake gaar is, zo niet dan mag hij nog wat langer in de oven. Wordt de bovenkant te bruin? Dek de cake dan af met wat aluminiumfolie.
  • Het eindresultaat
    Deze cake, die ook een beetje op een taart lijkt, is echt super lekker. De zurigheid van de rabarber is afgezwakt door alle suikers maar nog steeds goed aanwezig. De randjes zijn lekker knapperig en de binnenkant smeuïg. Heerlijk!
Recept van: Eef kookt zo

Zie ook onze andere recepten