Courgette quiche met feta

door Saskia

Details

Aantal personen

4

Totale tijd

45 + 45 minuten

Gang

Hoofdgerecht

Origineel

Anniepannie

Wij gaan morgen op vakantie en was het dus tijd de koelkast leeg te koken. Ik vond hier nog wat verschillende kazen, crème fraîche en kruiden. Google bracht mij bij dit recept. Ik heb nog wat extra ingrediënten toegevoegd om die koelkast echt leeg te krijgen 🙂

Ik had me tijdens het koken een beetje vergist in de kookduur, waardoor we uiteindelijk behoorlijk laat zaten te eten. Dit komt ook omdat ik had bedacht zelf deeg te maken. Best eenvoudig, maar dit moet je wel weer even laten rusten.

Ik had best veel rode peper toegevoegd en dat was maar goed ook, want dit extraatje heeft deze quiche wel nodig. Toen ik hem aansneed had ik het idee dat hij nog heel nat was, maar gelukkig viel dat in de smaak niet op.

INGREDIËNTEN

 • Deeg
 • 175 gram bloem

 • 75 gram koude roomboter (in kleine blokjes)

 • 1 ei

 • 1 eetlepel koud water

 • Vulling
 • 2 courgettes (geraspt)

 • 2 bosuien (in ringen)

 • 100 gram feta (in blokjes)

 • 50 gram Parmezaanse kaas (geraspt)

 • 2 eetlepels dille (fijngesneden)

 • 2 eetlepels peterselie (fijngesneden)

 • 1 rode peper (in ringen)

 • 100 gram crème fraîche

 • 6/8 cherrytomaatjes (gehalveerd)

 • 3 eieren

 • roomboter

 • Overig
 • Springvorm (ongeveer 20 cm)

 • Bakbonen

 • Deegroller

instructies

 • Deeg maken
  Gebruik voor het maken van het deeg een keukenmachine met messen. Doe alle ingrediënten (behalve het water) voor het deeg in de keukenmachine en zet de keukenmachine op hoog vermogen.
  Meng tot het deeg verkruimelt en voeg dan de eetlepel water toe. Meng tot het deeg pakt en één geheel vormt.
  Pak het deeg in vershoudfolie en leg voor 30 minuten in de koelkast.

 • Courgette raspen
  Rasp de courgette fijn. Ik doe dit in een keukenmachine, maar met de hand kan uiteraard ook. Doe alles stukjes in een vergiet en strooi hier ruim zout overheen. Zet het vergiet boven een kom en laat voor een kwartiertje uitlekken.
  Wring daarna al het vocht uit de courgette, dit kan je het best met een theedoek doen. Doe de rasp in de theedoek en wring deze volledig uit. Je ziet het vocht uit de doek druppelen. Leg de courgette rasp in een grote kom.
 • Bodem bakken
  Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet de springvorm met roomboter.
  Rol het deeg uit tot een grote lap die in de springvorm past. Leg de lap in de springvorm, druk deze goed aan en prik gaatjes in de bodem. Leg hier bovenop het vel bakpapier en verdeel de bakbonen (of in mijn geval kikkererwten) over de vorm . Bak de bodem 10 minuten blind en verwijder na 10 minuten de bakbonen en het bakpapier. Bak de bodem nogmaals 10 minuten. De bodem is nu klaar voor de vulling.
 • Vulling en vullen
  Draai de temperatuur van de oven terug naar 180 graden. Bereid voor de vulling de overige ingrediënten voor en pak de kom met courgette rasp. Voeg alle ingrediënten (met uitzondering van de tomaatjes) toe aan een kom en meng goed.
  Schep de inhoud van de kom in de quichebodem en verdeel de gehalveerde tomaatjes over de bodem. Leg de snijkant naar boven.
  Schuif de quiche voor 40 minuten in de oven.
 • Het eindresultaat
  Direct uit de oven in de quiche echt een plaatje, na het aansneden net iets minder 🙂
  Zoals je op de foto hieronder ziet was hij toch net iets te nat maar nog steeds goed te snijden. Ik ben blij dat ik wat extra peper tov het originele recept heb toegevoegd, dit zorgde voor een lekkere pittige smaak. Zonder denk ik dat de quiche een beetje flauw zou zijn.
Recept van: Anniepannie

Zie ook onze andere recepten