Porchetta van de kamado

door Saskia

Details

Aantal personen

6

Totale tijd

1 dag + 4u

Gang

Hoofdgerecht

Origineel

BBQ junkie

Wat echt fantastisch is een kamado is dat je zelf een goedkoop stuk vlees onwijs lekker kan maken. En goed voorbeeld hiervan is porchetta, wat eigenlijk een gekruid stuk buikspek is. Maar goed langzaam bereid is het zo veel meer dat dan.

Na ruim 3 uur garen is de smaak van de houtchunks heerlijk is het vlees getrokken en is het vlees lekker sappig en mals. Dit is echt een feestmaal en kan eenvoudig afgemaakt worden door wat gekarameliseerde worteltjes. Het leuke is ook dat je gezellig een wijntje of biertje kan drinken terwijl de kamado al het werk voor je doet.

INGREDI√čNTEN

  • 1 kg buikspek met zwoerd

  • 4 takjes rozemarijn (fijngehakt)

  • 4 takjes tijm (gerist)

  • 4 blaadjes salie (fijngehakt)

  • 2 tenen knoflook (fijngesneden)

  • 1 rode peper (in dunne ringetjes)

  • 1 citroen

  • 10 gram baking soda

  • 20 gram zout

  • 2 eetlepel olijfolie

  • Peper en zout

  • Overig
  • kernthermometer

  • Slagertouw

  • Kersenhout (1 chuck)

instructies

  • Voorbereiden
    Bereid het vlees de avond van te voren voor.
    Haal het buikspek uit de verpakking en kijk hoe je met het zwoerd uitkomt als je het vlees oprolt tot een rollade. Het is de bedoeling dat het zwoerd alleen aan de buitenkant van de rollade zit. Als je het vlees dus verder op kan rollen naar binnen dan moet je daar het zwoerd wegsnijden.
    Neem daarna een scherp keukenmes of een stanleymes en prik het zwoerd om de 2 cm in. Wrijf het zwoerd in met een mix van baking soda en keukenzout. Pak het buikspek vervolgens in vershoudfolie en leg in de koelkast.
  • Vullen en rollen
    Spoel het zout en baking soda goed van de buikspek af en dep droog.
    Meng alle kruiden (op de citroen na) en zet apart.
    Snijd met een scherp mes een ruitpatroon in het vlees en wrijf het vlees in met het kruidenmengsel. Rasp vervolgens de schil van de citroen over het vlees.
    Rol de buikspek nu straks op en bind dicht met slagertouw. Hoe je eens rolladeknoop maakt, keken wij af bij FlavorFlav.
    Zorg dat buikspek goed dicht blijft zitten. Smeer tot slot het zwoerd in met olijfolie en bestrooi met wat zeezout.
  • Op de kamado
    Wij bereiden de porchetta indirect volgens deze aanwijzingen.
    Steek de kamado aan en zorg voor een stabiele temperatuur van 120 graden. Leg de rook chunk tussen de kolen zodat deze gaat roken. Is de rook wit, bereid de kamado dan verder voor voor indirect garen.
    Steek de thermometer in het midden van de porchetta en leg de porchetta op het rooster. Sluit de kamado.
    Als de kerntemperatuur 60 graden is, haal je de porchetta van het vuur en stook je het vuur op tot 230 graden. Leg bij 230 graden de porchetta weer terug (nog steeds indirect) en gaar door tot 65 graden en een krokante korst.
  • Het eindresultaat
    Mals, sappig en gekruid. Wat een heerlijk lapjes zijn dit. Je moet er wel wat tijd voor reserveren, maar dat is het meer dan waard!
Recept van:   Bereiding van BBQ junkie en grill tips van mrs and ms in the kitchen 

Zie ook onze andere recepten