Orzo met venkelgehaktballetjes

door Saskia

Details

Aantal personen

2

Totale tijd

25 + 15 minuten

Gang

Hoofdgerecht

In de Delicious van mei 2021 stond een aantal eenpansgerechten. Perfect voor doordeweeks als je geen zin hebt om moeilijk in de keuken te doen. Aangezien ik nog wat orzo in de kast had, ben ik gegaan voor dit recept met venkelgehaktballetjes in tomatensaus.

De ingrediëntenlijst voor dit recept is vrij kort en bevat geen hele spannende ingrediënten. Mijn smaakverwachtingen waren ook niet heel hoog, maar soms wil je gewoon iets makkelijks eten. Blij verrast was ik toen we aan tafel schoven en bleek dat de combinatie van ingrediënten en de gremolata voor een heel lekker gerecht zorgen. Nu nog proberen de lekkere smaak vast te leggen op de foto.

Ingrediënten

  • In de pan
  • 200 gram varkensbraadworst of saucijs

  • 1 theelepel fijngemalen venkelzaad

  • 1/2 ui (fijngesneden)

  • 1 teen knoflook (fijngesneden)

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 200 gram gepelde tomaten in blik

  • 150 gram orzo

  • 150 ml runderbouillon

  • Kruidengremolata
  • 1 teen knoflook (fijngeraspt)

  • 1.5 el extra virgine olijfolie

  • rasp en sap van 1/2 citroen

  • 1 el fijngesneden gemengde kruiden (ik gebruikte peterselie en basilicum)

  • Overig
  • Geraspte Parmezaanse kaas

Instructies

  • Gehaktballetjes maken
    Haal het vel van de worsten en doe deze in een kom. Vijzel de venkelzaadjes en voeg deze toe aan de kom. Kneed het gehakt en de venkelzaadjes goed door elkaar en draai hier 6 balletjes van (elk balletjes weeg ongeveer 35 gram).
    Leg de balletjes op een bord en zet weg in de koelkast.
  • Bakken
    Verhit wat olie in de pan en voeg de gesnipperde ui en knoflook toe. Fruit dit 4/5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de gehaktballetjes toe en bak deze 5 minuten mee zodat ze aan alle kanten gekleurd zijn.
    Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak dit nog 1 minuut mee.
    Voeg de gepelde tomaten toe en plet met een houten lepel de tomaten in stukjes. Als de tomaten geplet zijn, voeg dan de risoni en bouillon toe. Zet het vuur nu hoog en breng aan de kook.
    Als alles kookt, kan het vuur lager en mag alles nog 15 minuten garen. Er hoeft geen deksel op de pan.
  • Kruidengremolata maken
    Meng voor de kruidengremolata de knoflook, olijfolie, citroenrasp en sap in een kom. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe.
    Snijd de toe te voegen kruiden fijn en zet apart. Pas op het moment van serveren voeg je de kruiden toe aan de vloeistof.
  • Het eindresultaat
    Na een kwartier had ik nog een redelijk natte orzo, Ik denk dat ik volgende keer iets minder bouillon toe voeg (dit is bij de ingrediënten al aangepast).
    Ik verdeel de inhoud van de pan over 2 borden. Ik maak de gremolata af en verdeel deze over de borden. Tot slot rasp ik wat Parmezaanse kaas over het gerecht.
    Dit is typisch zo’n gerecht waarbij het (voor mij )onmogelijk is een smaakopwekkende foto te maken. Maar geloof mij, dit gerecht zal je verrassen.
Recept van: Delicious Magazine editie van mei 2021.
 

Zie ook onze andere recepten