Asperges met ham, ei en hollandaisesaus

door Fleur

Details

Aantal

2

Totaal bezig

25 minuten

Gamg

Hoofdgerecht

Witte asperges, ik ben er gek op en dan vooral de klassieke uitvoering met opgerolde ham, een eitje en huisgemaakte hollandaisesaus. Onze nieuwe keuken is voorzien van een stoomoven. Dit keer zochten we een recept om asperges in de stoomoven te bereiden. Het kan eigenlijk niet mislukken, perfect gaar en super lekker.

Voor het eerst hebben we nu ook de eitjes gestoomd. Volgende keer zouden ze nog ietsje korter kunnen, zodat het eigeel wat meer uitloopt, maar voor een eerste poging was ik er erg content mee.

Ingredi|Enten

  • 500 g witte asperges

  • 3 eieren

  • 4 plakken (dik gesneden) beenham

  • verse peterselie

  • 400 g krieltjes

  • Hollandaisesaus (naar het recept van Diet Doctor)
  • 85 g boter

  • 2 eidooiers

  • 1 el water

  • 1 el citroensap (ik heb er naar smaak wat meer bij gedaan)

  • zout en peper

  • optioneel: cayennepeper naar smaak

instructies

  • Borden warmen
    Het is aan te raden om de borden te verwarmen, want de asperges koelen anders snel af.
  • Asperges
    Schil de asperges en snijd vervolgens ca. 1 cm van de onderkant af.
    Afhankelijk van de dikte van de asperges stoom je de asperges tussen de 10 en 20 minuten gaar. Bij ons waren ze in 20 minuten gaar.
    Na 12 minuten voeg je de eieren toe om ze nog 8 minuten mee te laten stomen.
  • Krieltjes
    Halveer ondertussen de krieltjes en bak ze in roomboter ca. 10-12 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.

    Hak alvast de peterselie fijn en rol de ham op in plakjes.
  • Hollandaisesaus
    Zet een pan met water op en breng richting het kookpunt, het mag niet koken.

    Smelt de boter in sauspan en laat het enkele minuten afkoelen.

    Meng de eidooiers met water in een schaal en plaats de schaal vervolgens op de pan met water.
    Blijf roeren totdat de saus dikker wordt.
    Haal de schaal dan van de pan af en druppel er al roerend met een garde de boter doorheen.
    Blijf goed roeren om te voorkomen dat de saus gaat schiften.
    Breng vervolgens op smaak met het citroensap, peper en zout en de cayennepeper.
  • Opscheppen
    Pel de eitjes.
    Schep de krieltjes op.
    Leg de asperges neer en leg de hamrolletjes er bovenop.
    Halveer de eitjes en leg die erbij.
    Schenk de hollandaisesaus er overheen en bestrooi met peterselie.
    Eet smakelijk!
Recept van: Worstenbrood & wijn en Diet Doctor

Zie ook onze andere recepten