Kabeljauw met linzen

door Saskia

Details

Aantal personen

2

Totale tijd

70 minuten

Gang

Hoofdgerecht

Op de markt lagen zulke mooie stukken kabeljauw, dat ik er wel 1 mee moest nemen. Helemaal blij met mijn “vangst” ging ik op zoek naar een lekker recept rondom deze vis.

1 ding wist ik zeker. Dit mooie dikke stuk kabeljauw wordt sous-vide bereid. Dat zorgt ervoor dat hij gelijkmatig gaart en heerlijk sappig blijft. Om de kabeljauw heen, wilde ik niet te veel poespas. Dit recept met linzen past perfect! Door de toevoeging van de spekjes krijgt het gerecht een lekkere zoute smaak. Tijdens het koken had ik wel wat moeite met het koken van de linzen. Omdat het kaasdoek vocht op nam, kwamen mij linzen droog te staan. Ga jij aan de slag met dit recept, houd dit dan goed in de gaten.

INGREDIËNTEN

 • Voor de linzen
 • 150 gram groene linzen (in het origineel worden de puy linzen gebruikt)

 • 2 wortels (in kleine blokjes)

 • 1 kleine ui (gesnipperd)

 • 1 stengel bleekselderij (in kleine blokjes)

 • 1 knoflookteen (geplet)

 • 1 vers laurierblad

 • 75 gram spekblokjes

 • 3 takjes tijm

 • 1/2 eetlepel boter

 • 1/2 eetlepel olijfolie

 • Overig
 • 300 gram kabeljauw (zoek een mooi dik stuk)

 • 50 gram spekblokjes

 • 1/2 eetlepel sherry azijn

 • 50 gram wortel (in dunne plakjes)

 • 2 lente-ui (in ringen)

 • Kaasdoek

instructies

 • Wortel en ui
  Ik begin met alles snijden volgens de instructies (zie ingrediënten). Als dit alles is gedaan, smelt ik de boter en olie in de koekenpan. Ik zet het vuur laag/middelhoog en voeg de wortel en ui blokjes toe. Dit laat ik 15 minuten zweten.
  Als de 15 minuten voorbij zijn, voeg ik alle ingrediënten (behalve de linzen) onder het kopje linzen toe en laat ik 5 minuten meebakken.

  De wortel, die ik in kleine plakjes heb gesneden, kook ik kort (ongeveer 3 minuten) en zet ik apart.
 • Linzen
  De inhoud van de koekenpan werkt als smaakmaker voor de linzen.
  Ik leg de kaasdoek in de pan en giet de inhoud van de koekenpan hierin. Ik leg een losse knoop in de doek.
  Voordat ik de linzen aan de pan toe voeg, spoel ik ze een aantal keer. Vervolgens voeg ik ze toe aan de pan. Ik voeg water toe zodat de linzen onder water staan. De kaasdoek en de linzen staan dus in 1 pan.

  Let op! Omdat de doek ook vocht opneemt komen de linzen snel zonder water te staan. Blijf tijdens het koken controleren of er nog voldoende water in de pan zit. Zo niet, voeg dat wat water toe.

  Voor de kooktijd gebruik ik de tijd zoals aangeven op de verpakking van de linzen. In mijn geval 20 minuten.
  Na deze tijd zet ik het kaasdoek met de inhoud in een aparte kom en en giet in de linzen af.
 • Kabeljauw
  Nadat de linzen in de pan zitten, kan ik beginnen met sous-vide bereiding van de kabeljauw. Ik smeer de vis in met wat olijfolie en maal wat peper en zout er over. Ik vacumeer de vis en leg hem in een waterbad van 50 graden. Deze laat ik 35 minuten garen.
 • Samenvoegen
  De kaasdoek met de inhoud knijp ik uit boven een kom. De kom zet ik apart, de inhoud van de kaasdoek gooi ik weg.
  Ik verwarm een scheut olijfolie in de pan en zet het vuur hoog. Hier voeg ik de spekjes aan toe en deze bak ik 2 minuten op hoog vuur. Na 2 minuten voeg ik een scheut sherry azijn toe en glaceer ik de spekjes.
  Het vuur zet ik lager en ik voeg de plakjes wortel, de linzen en het vocht uit de kom toe. Dit vermeng ik kort op middelhoog vuur. Ik zet het vuur uit en voeg de lente-ui toe. Ik zet de pan apart en haal de kabeljauw uit het warm waterbad.
 • Het eindresultaat
  Ik verdeel de linzen over de borden en leg een stuk kabeljauw op de linzen. De kabeljauw is perfect gegaard. De linzen zijn goed op smaak en de zoute spekjes passen perfect bij de zachte kabeljauw. Ik zou de volgende keer wel iets meer wortel toe voegen.
Recept van: Great British chefs

Zie ook onze andere recepten