Harissa poussin met ovengroenten

door Saskia

Details

Aantal personen

2

Totale tijd

1 dag + 60 min

Gang

Hoofdgerecht

Origineel

Es’Factory

Poussins vind ik hele fijne kippetjes om voor te bereiden.Ze zijn niet al te groot en met zo’n 40 minuten gaar je ze in de oven. Helemaal lekker worden ze als je ze de dag van te voren al in pekelwater legt. Kleine moeite, groots effect.

Ik heb ooit een online workshop van wateetons gevolgd. De pekelverhouding uit deze workshop gebruiken wij altijd voor het pekelen van een poussin. Zijn verhouding is 15 gram zout op 1 kg totaal gewicht. Dus stel je poussin weegt 500 gram en je doet er 500 ml water bij, dan voeg je 15 gram zout aan het water toe. Het mooie aan een lekkere poussin is dat je hem eenvoudig bereid met wat ovengroenten in de ovenschaal. De sappen en marinade trekken dan ook lekker in de groenten, wat zorgt voor een smakelijk geheel.

INGREDI√čNTEN

  • Pekel
  • Kraanwater

  • Zout

  • 1 Poussin

  • Marinade
  • 1 eetlepel harissa

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 1/2 eetlepel citroensap

  • 1/2 theelepel zout

  • 1 kleine knoflookteen (geperst)

  • Boter
  • 1 eetlepel roomboter

  • 1 eetlepel fijngesneden peterselie

  • Ovengroenten
  • Wat je nog in de koelkast hebt liggen.
    Ik gebruikte: knolselderij, wortel, rode ui en tomaat

instructies

  • Pekelen
    Begin een dag van te voren met het pekelen van de poussin. De verhouding zout op gewicht = 15 gram zout op 1 kilo totaalgewicht. Zie onderstaande voorbeelden:
    500 gram poussin + 500 ml water = 1 kg totaal gewicht, dus 15 gram zout
    800 gram poussin(s) + 750 ml water = 1,55 kg totaal gewicht, dus 22,5 gram zout.

    Als je de verhouding hebt bepaald roer ik het zout door het water en voeg ik de poussin toe. Dit laat ik 12-24 uur pekelen.
  • Voorbereiden
    Als je de poussin uit het pekelwater haalt, spoel hem dan goed af zodat het zout van de poussin afgespoeld is.
    Verwarm de oven voor op 225 graden. De poussin gaat 10 minuten op 225 graden en vervolgens 30 minuten op 180 graden.
    Snijd de ovengroenten in kleine blokjes en leg deze in een ingevette ovenschaal.
    Maak de 2 mengsels voor de kip. Voor het botermengsel meng ik de boter met de fijngesneden peterselie. Voor de marinade vermeng ik de harissa, citroensap, olijfolie, fijngeperste knoflook en zout met elkaar.
    Het botermengsel stop ik onder de huid van de poussin. Het losmaken van de huid klinkt moeilijker dan het is. Je moet vooral voorzichtig met je vinger onder de huid komen en deze langzaam los bewegen.
    De marinade smeer ik vervolgens over de volledige kip. Deze leg ik op de groenten in de ovenschaal en schuif ik in de oven.

  • Het eindresultaat
    Na 40 minuten zie ik de huid op de poussin borrelen. Lijkt me goed! Ik knip de poussin in de ovenschaal door de midden zodat de sappen lekker op de ovengroenten komen. Deze vermeng ik goed en verdeel ik over de borden. Wat een lekkere (makkelijke) maaltijd.
Recept van: Es' Factory

Zie ook onze andere recepten