Gebakken tong (sole meunière)

door Saskia

Details

Aantal personen

2

Totale tijd

15 + 15 minuten

Gang

Hoofdgerecht

Origineel

FavorFlav

Mijn vader was weer eens bij de Sligro geweest en had 2 zeetongen meegenomen. Ik had echt geen idee wat ik met deze visjes moet doen, gelukkig heb ik altijd Google nog. Hier komt het recept voor ‘sole meunière‘ vaak naar voren.

Sole meunière schijnt een typische Frans recept te zijn. Meunière slaat op de bereidingswijze. A la meunière betekent namelijk dat iets voor het bakken door een klein laagje bloem wordt gehaald. Klinkt eenvoudig, al had ik nog wel 1 uitdaging, namelijk de visjes schoonmaken. Na wat geworstel bij het lostrekken van de huid is het uiteindelijk gelukt. Mooi weer een overwinning 🙂

INGREDIËNTEN

 • Saus
 • Sap van 1/2 citroen

 • 1 eetlepel peterselie (grofgehakt)

 • Vis
 • 2 zeetongen

 • bloem

 • Peper en zout

 • 100 gram geklaarde boter (zie stap 1)

instructies

 • Boter klaren
  Ik begin met het klaren van de boter. Hier doe ik 100 gram boter voor in de pan en dit laat ik op een lage temperatuur smelten. Als de boter gaat schuimen, haal ik de pan van het vuur. Omdat ik heen schuimspaan heb, giet ik de boter door een klein zeefje. Het grootste deel van het “schuim” blijft hierin achter. De geklaarde boter zet ik apart.
 • Vis voorbereiden
  Omdat ik hele vissen heb moet ik eerst de huid nog verwijderen. Ik snijd het vel in bij de staart en stroop voorzichtig het vel van de vis. Ik heb eerst een paar keer naar deze instructie gekeken. Uiteraard ging het niet zo soepel als in het filmpje, maar het eindresultaat zijn 2 mooie vissen zonder huid.
 • Vis bakken
  Nu de vis klaar is kan ik beginnen met bakken. Ik dep de vis droog en bestuif ze met bloem, vervolgens smelt ik 2 eetlepels geklaarde boter in de pan en zet ik het vuur hoog. Hier leg ik rustig de visjes in en laat ik ze kort aanbakken. Het bakken gaat erg snel en het lijkt wel of alle bloem in de pan blijft liggen. Ik zet het vuur laag en laat vis rustig bakken. Ik draai de visjes 2 keer héél voorzichtig om en bak ze in totaal 10 minuten.
 • Saus maken
  Nu de vis klaar zijn, kan ik de saus afmaken. Ik haal de vis uit de pan en schraap de aankoeksels los uit de pan.
  Ik voeg de overige geklaarde boter toe aan de pan en laat dit zachtjes weer smelten. Als dit gesmolten is, voeg ik de citroensap en gehakte peterselie toe. Dit roer ik door elkaar heen.
 • Het eindresultaat
  Ik leg de tongen op een bord en giet hier royaal de saus overheen. Zo mooi als de vissen er uit zien op andere recepten sites, zo gehavend zien die van mij eruit. Gelukkig zijn ze wel gaar en is de botersaus met citroen er heerlijk bij. Ik serveer de vis met wat sperziebonen en een knolselderijpuree.
Recept van: FavorFlav

Zie ook onze andere recepten