Matzes

door Fleur

Details

Aantal

Ca. 15

Totaal bezig

5+30+5+10 minuten

Gang

Ontbijt

Dit jaar had ik me voorgenomen om zelf matzes te maken. Hoe moeilijk kan het zijn? Water en bloem, beetje rollen, gaatjes prikken en hup de oven in.

In dit recept wordt gebruik gemaakt van een pastamachine. Deze heb ik niet en ik heb ook pasta zonder pastamachine gemaakt, dus dan moet ik matzes toch ook wel met de hand kunnen maken, dacht ik. Vroeger deden ze dat immers ook. Als je er genoegen mee neemt dat de matzes er meer uit zien als papadums, dan kan dit prima inderdaad.

Ingrediënten

  • 250 g bloem

  • 140 ml water

instructies

  • Deeg
    Meng de bloem met het water en kneed dit zo’n 5 tot 10 minuten. Ik deed dit met de hand in zo’n 5 minuten.
    Verpak het deeg in vershoudfolie en laat een half uurtje rusten.
  • Oven
    Verwarm ondertussen de oven voor op 240 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rollen
    Neem een klein bolletje deeg van ongeveer 30 gram en rol dit uit tot een mooi dun velletje deeg.
    Gebruik je een pastamachine dan begin je op de dikste stand en ga je steeds een standje dunner.
    Als het deeg erg plakt kan je nog wat extra bloem gebruiken. Ik strooide wat bloem uit over het bakpapier en rolde het bolletje deeg hier doorheen voordat ik begon te rollen.
    Prik met een vork regelmatig gaatjes in het deeg.
  • Bakken
    Bak de matzes zo’n 7 tot 12 minuten. Houd dit goed in de gaten, mijn oven had slechts zo’n 5 minuten nodig.
    Om te voorkomen dat de matzes tijdens de laatste minuten krom trekken, kan je er (halverwege, ik deed het meteen) een (oven)rooster op leggen.
    Laat de matzes afkoelen op een rooster en bewaar luchtdicht.

    De matzes mogen dan wel niet op die van Hollandia lijken, de smaak deed er niet aan af.
Recept van: Rutger bakt, Culy

Zie ook onze andere recepten