Advocaat

door Fleur

Details

Aantal

4-6

Totaal bezig

20 minuten

Gang

Drankje

Eén van mijn guilty pleasures, dit ouwe-wijvendrankje. Heerlijk tijdens de paasdagen, een lekker glaasje advocaat. Ik eet dit drankje eigenlijk het liefst met een klein koffielepeltje, alsof het vla is. Een heerlijk toetje.

Normaliter koop ik Zwarte kip, mijn favoriete merk, maar toen ik dit receptje in mijn feed zag (geen idee overigens waarom Max vandaag in mijn feed staat?) besloot ik het dit jaar eens zelf te maken.

Ingrediënten

 • 4 eieren

 • 2 eidooiers (in totaal zou dit ca. 250 g moeten zijn, ik heb het niet nagemeten)

 • 125 g suiker

 • 150 g brandewijn

 • optioneel: vanille, rum of frambozenlikeur naar smaak (ik gebruikte rum) en slagroom

 • optioneel: ijsblokjes om de advocaat snel af te laten koelen

instructies

 • Eieren au bain-marie
  Doe een laagje water in de pan en breng aan de kook.
  Zet het vuur dan wat lager.
  Doe de eieren met de suiker in een rvs kom (ik deed het in een kleinere pan) en hang de kom in de pan. Let op: zorg ervoor dat de kom het water niet raakt, want dan gaan de eieren schiften!

  De omschrijving in het originele recept vond ik zelf wat onduidelijk. Er staat dat je de eieren met de suiker au bain-marie moet kloppen, dat je het moet kloppen tot het een glad geheel is en de kom in de pan op laag vuur moet hangen.
 • Brandewijn
  Voeg al roerend de brandewijn toe en blijf roeren tot het een dik en romig geheel is.
  Dit duurde bij mij wel een paar minuten. Even dacht ik dat ik het niet zou lukken, maar het kwam redelijk goed. Het werd een dik en romig geheel. Het was bij mij alleen wel ietwat korrelig, dus het ei zal toch een beetje zijn gaan schiften , ook al is mijn advocaat niet boven de 75 graden uit gekomen (ook een oorzaak voor schiften).
 • Terugkoelen
  Als de advocaat klaar is (dik, romig en goed op smaak), koel je deze al roerend snel terug in ijswater.
  Ik gooide hiervoor een zakje ijsblokjes in een pan en vulde deze met water.

  Tijdens het afkoelen heb ik een flinke scheut rum toegevoegd en later ook nog wat extra brandewijn. Ik houd van een scherpe smaak 🙂
Recept van: Robèrt van Beckhoven

Zie ook onze andere recepten