Mini stollen

door Saskia

Details

Aantal personen

16

Totale tijd

halve dag

Gang

Ontbijt / lunch

Al aan het begin van dit jaar heb ik mij voorgenomen een stol te maken. En geen betere gelegenheid dan Pasen! Omdat we langs de familie van Koen gaan dit jaar, leek het mij leuk iedereen een klein stolletje te geven. Was ik in mijn enthousiasme even vergeten dat de familie van Koen best groot is, en ik dus 16 (!!) stolletjes moest maken.

Op internet vind je heel veel recepten voor (mini) stollen. De basis ingrediënten voor deze recepten zijn allemaal hetzelfde, echter de hoeveelheden wisselden flink. Na het bestuderen van 5 recepten ben ik uiteindelijk gegaan voor het recept van Laura’s Bakery. Ik heb nog wel gespiekt bij Uit Pauline’s Keuken voor de toevoeging van pecannoten. Tijdens het samenvoegen van de vulling en het deeg, kwam ik er achter dat ik wel erg goed gevulde stolletjes aan het maken was. Dit zelfde geldt voor de rolletjes spijs. Ik heb onderstaand recept aangepast naar wat logischere hoeveelheden.

Ingrediënten

 • Deeg

 • 560 gram bloem

 • 14 gram droge gist ( 2 zakjes)

 • 75 gram fijne kristalsuiker

 • 240 gram halfvolle melk (licht verwarmd)

 • 2 eieren

 • 10 gram zout

 • 110 gram boter (in blokjes)

 • Vulling
 • 75 gram rozijnen (1 nacht geweekt)

 • 75 gram pecannoten (grof gehakt)

 • 5 bolletjes stemgember (klein gesneden)

 • Citroenrasp van 1 citroen

 • Spijs
 • 400 gram amandelspijs

 • 1 theelepel geklutst ei (ik heb een beetje bewaard van het deeg)

 • citroenrasp van een 1/2 citroen

 • Overig
 • Poedersuiker

 • Roomboter

 • Zonnebloemolie

Instructies

 • Deeg maken
  Ondanks dat ik steeds vaker deeg maak, vind ik het nog altijd spannend. Om goed te starten zorg ik dat alle ingrediënten klaar staan en de melk op een laag pitje opwarmt.
  Ik voeg alle ingrediënten behalve de boter toe aan een kom en begin met mixen. Ik doe dit met de oude handmixer van mijn oma, met een vermogen van 350W.
  Dit gaat best goed, na 10 minuten is het tijd de stukjes boter 1 voor 1 toe te voegen. Ik merk ondertussen dat de mixer een beetje warm begint te worden, maar ga rustig verder.
  Het duurt nog ongeveer 5 minuten tot ik alle boterblokjes door het deeg gemengd heb. Het is nu een elastisch deeg geworden.
 • Rijzen
  Om het deeg te laten rijzen, pak ik een schone kom. Ik vet hem in met zonnebloemolie en verplaatst de bol naar deze kom. Ik draai hem 1x rond zodat de volledige bol een laagje olie over zich heeft.
  Ik zet een krukje voor de verwarming en laat het deeg hier ruim een uur rijzen.
 • Vulling
  Ik heb er voor gekozen de stolletjes te vullen met pecannoten, stemgember, rozijnen en citroenrasp. Ik hak de pecannoten fijn en snijd de stemgember in hele kleine stukjes. Dit voeg ik toe aan de kom met rozijnen en rasp (met mijn hele fijne microplane) de citroenschil erover heen. Dit meng ik goed door elkaar.
  Ik had ergens gelezen dat je de vulling goed door het beslag mengt door het beslag uit te spreiden over een plank en daar de vulling op te leggen. Dit werkte voor mij niet zo goed. Ik heb uiteindelijk alles in een kom gedaan en hier alles goed gemengd.
  Het deeg zet ik afgedekt opzij en ik start met de amandelspijs vulling.
  Ik meng het amandelspijs met een theelepel ei en citroenrasp. Dit verdeel ik in rolletjes van 25 gram. (Ik deed 38gr, maar dit was echt te veel)
  Nu dit gedaan is, ga ik de grote bol deeg opsplitsen in kleine bolletjes. Ik weeg de volledige bol deeg en kom ik op 86 gram per stolletjes. Ik rol 16 bolletjes en laat deze nog eens 20 minuten afgedekt rusten op een warme plek.
 • Stolletjes maken
  Zo, alles is klaar om de stolletjes te maken. Ik pak een bolletjes deeg en plet deze met de muis van mijn hand. Dit voelt super luchtig aan. Ik vorm een soort van ovaal en leg een rolletjes spijs op het deeg. Zie foto voor positie. De andere kant van het deeg vouw ik over het rolletjes spijs en ik druk de randen aan. Ik druk dit goed aan zodat het spijs niet uit de stol kan lopen.
  Ik denk dat ik bij stolletje 4 de smaak had te pakken. Als een stolletjes iets te veel vulling had, dan ging dit proces iets moeilijker.
  16 stolletjes later ben ik behoorlijk tevreden met het eindresultaat en laat ik ze voor de laatste keer nog 45 minuten rijzen.
 • Bakken
  Na (voor mijn gevoel) 100x kneden en rijzen, mogen ze dan eindelijk de oven in! Ik verwarm de oven voor op 200 graden, volgens het recept moeten ze 20-25 minuten bakken. Bij mij was 20 minuten genoeg.
  Ik bak in 2 fases aangezien mijn oven niet genoeg ruimte heeft voor 3 bakplaten. Na 10 minuten check ik de oven en zie ik dat de stolletjes nog een stukje groter worden, ik hoop maar dat ik voldoende ruimte heb gelaten tussen alles stolletjes.
 • Het eindresultaat
  Ik ben helemaal gelukkig als de stolletjes de oven uit komen. Zij zijn mooi! Nu 10 minuten af laten koelen op een rooster en dan afmaken door ze in te kwasten met wat gesmolten boter en wat poedersuiker er overheen te strooien.
  Nu maar hopen dat ze zo lekker smaken als dat ze er uit zien 🙂
Recept van: Laura's Bakery

Zie ook onze andere recepten