Citroen tartelettes

door Saskia

Details

Aantal personen

2

Totale tijd

35 minuten

Gang

Gebak

Het is bijna Pasen en bij Pasen denk ik direct aan kuikentjes en dus ook de gele kleur. Deze tartelettes hebben precies die gele kleur door de lemon curd. Dit was de eerste keer dat ik lemon curd maakte en dit is echt heel eenvoudig.

De basis voor deze taartjes heb ik al eens eerder gemaakt, het recept vind je hier. Het maken van de lemon curd is een kwestie van de curd in de gaten houden terwijl hij langzaam opwarmt. Ik heb hem daarna in de koelkast gezet waardoor hij iets te stijf was om eenvoudig in de tartelettes te scheppen. Gelukkig lukte het vullen met een spuitzak. Ik ben erg blij met het eindresultaat. De ingrediƫnten zijn voor 2 taartjes. Maak je meer taartjes, pas de hoeveelheden dan zelf aan.

Ingrediƫnten

instructies

 • Tartelettes maken
  Ik maak de tartelettes voor het recept. Als ze klaar en afgekoeld zijn, ga ik verder met dit recept.
 • Basis voorbereiden
  Ik doe in 1 kommetje de boter (in blokjes), citroenrasp en de suiker.
  Ik laat water in een pan koken, zodra het kookt zet ik het vuur iets lager en zet een glazen kom erop. De lemon curd wordt namelijk au-bain-marie bereid.
  Nu kan het koken echt beginnen. Ik voeg de inhoud van het kommetje toe aan de glazen kom en laat ik dit langzaam smelten. Als dit alles gesmolten is pers ik de citroen erboven uit. (Om ervoor te zorgen dat er geen pitjes in de kom terecht komen, pers ik de citroen boven een klein zeefje uit)
 • Indikken
  Als alles goed gemengd is in de kom, kan ik het eitje toevoegen. Ik kluts het eitje in een aparte kom en voeg hem toe aan het citroenmengsel. Dit moet goed door het mengsel geroerd worden en dan is het geduld hebben tot de curd ingedikt is.
  Er zijn een paar dingen waar je op moet letten.
  1. Zorg dat het mengsel niet gaat koken.
  2. Blijf roeren.
  Ik denk dat de curd klaar is als hij niet direct terugloopt naar het midden, nadat ik er een streep met een lepel in zet. Dit is bij mij na 25 minuten.
 • Bakjes vullen
  Als ik klaar ben schep ik de curd in een wekpotje en laat ik hem afkoelen. Dit had ik beter buiten de koelkast kunnen doen :). Gelukkig lukt het me met een spuitzak de bakjes te vullen.
 • Het eindresultaat
  Om de tartelettes helemaal af te maken strooi ik er nog wat pistachekruim overheen. Dit is wat mij betreft het ultieme paasgebakje. De lemon curd is heerlijk fris en geeft direct een lentegevoel.
Recept van: Francesca kookt

Zie ook onze andere recepten