Eenpans-orecchiette puttanesca

door Fleur

Details

Aantal personen

4

Totaal bezig

35 minuten

Gang

Hoofdgerecht

Het eerste gerecht dat ik uit het kookboek Flavour van Yotam Ottolenghi maakte, was deze heerlijke eenpans-orecchiette puttanesca. Een plaatje op zich, maar wat een sensatie aan smaken ook!

En het fijne aan dit recept vind ik dat het: niet moeilijk is, er geen speciale ingrediënten voor nodig zijn, alles in één pan gaat en ook niet eens heel veel tijd kost. Smaakgenot met iedere hap!

Ingrediënten

  • 50 ml olijfolie + 2 el voor erbij

  • 6 tenen knoflook

  • 1 blik à 400 g kikkererwten (uitlekgewicht 240 g)

  • 2 tl scherp gerookte paprikapoeder

  • 2 tl gemalen komijnzaad

  • 3/4 tl tomatenpuree

  • 40 g peterselie

  • 2 tl citroenrasp

  • 3 tl fijne kappertjes

  • 125 g Nocellera olijven, ontpit (of een ander soort groene olijven)

  • 250 g cherry tomaatjes

  • 2 tl fijne kristalsuiker

  • 1/2 tl karwijzaad, licht geroosterd en gekneusd

  • 250 g gedroogde orecchiette

  • 500 ml groente- of kippenbouillon

  • zout en zwarte peper

instructies

  • Voorbereiding
    Pers de knoflook.
    Lek de kikkererwten goed uit.
    Snijd de peterselie grof.
    Halveer de olijven.
    Rooster de karwijzaad en kneus het zaad.
  • Kikkererwten bakken
    Doe de olijfolie, knoflook, kikkererwten, paprikapoeder, komijnzaad en tomatenpuree in een grote hapjespan met deksel en zet deze op halfhoog tot hoog vuur.
    Bak alles in 12 minuten onder af en toe roeren, totdat de kikkererwten licht knapperig zijn.
    Houd de kikkererwten goed in de gaten en zet het vuur eventueel lager als de erwten te snel kleuren.
    Schep 1/3 van de kikkererwten uit de pan en houd apart voor de garnering.
  • Pasta erbij
    Roer in een kleine schaal de peterselie, citroenrasp, kappertjes en olijven door elkaar.
    Doe 2/3 van het peterseliemengsel bij de hapjespan, samen met de cherrytomaatjes, suiker en karwijzaad en laat het onder regelmatig roeren 2 minuten op halfhoog tot hoog vuur koken.

    Voeg de pasta, bouillon, 3/4 tl zout en 200 ml water toe en breng het tegen de kook aan.
    Zet het vuur halfhoog, doe de deksel op de pan en laat de pasta in 12-14 minuten beetgaar koken.
  • Opscheppen
    Roer het overgebleven peterseliemengsel door de pasta, besprenkel met de overgebleven olijfolie en garneer met de achtergehouden gebakken kikkererwten en bestrooi royaal met versgemalen peper.
Recept van: Flavour | Yotam Ottolenghi

Zie ook onze andere recepten