Rijst met kip en ei

door Saskia

Details

Aantal personen

2

Totale tijd

35 minuten

Gang

Diner

Origineel

JapanEasy – Tim Anderson

Op de lange lijst met vakantiebestemmingen staat Japan erg hoog, onder andere vanwege de Japanse keuken. Toen ik dus tijdens een rondje kookboeken kijken dit kookboek tegen kwam, was hij snel aangeschaft.

Het boek geeft aan dat je 7 basisingrediënten (sojasaus, mirin, rijstazijn, dashi, sake, miso en rijst) nodig hebt. Heb je deze in huis, dan kan je een groot deel van de recepten in het boek maken. Het fijne aan het boek is dat er per recept wordt aangegeven wat de complexiteit is en hier gebruiken ze grappige termen voor als megamakkelijk of (eenden)eitje. Ik had niet heel veel zin om lang en ingewikkeld te koken, dus dit recept met kip, ei en shiitake kwam al geroepen.

INGREDIËNTEN

 • In de pan
 • 40 gram boter

 • 1 ui (in dunne ringen)

 • 2 kippendijen (in stukjes van 3cm)

 • 50 gram shiitake (zonder steeltjes, in dunne plakjes)

 • Vloeibaar mengsel
 • 100 ml dashi

 • 1,5 eetlepel sojasaus

 • 1 eetlepel mirin

 • 1/2 eetlepel kristalsuiker

 • Overig
 • 3 eieren

 • 120 gram rijst (gekookt)

 • Shichimi togarashi (optioneel)

 • 1 bosui gesnipperd (was ik vergeten)

instructies

 • Voorbereiden
  Ik zet een pan met water op voor de rijst. Zodra deze kookt voeg ik de rijst toe en kook ik deze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  Terwijl dit kookt, snijd ik de ingrediënten en meng ik vast alle ingrediënten onder het kopje vloeibaar mengsel.
 • Ui bakken
  Neem voor het bakken van de uienringen even de tijd. Ik smelt de boter in de pan en bak de uien op gemiddeld vuur. Bij mij duurde het ongeveer 10 minuten voordat ze lekker zacht en een beetje bruin waren.
 • Ingrediënten toevoegen
  Als de ui lekker bruin is, is het tijd de kip en shiitake toe te voegen. Deze bak ik 5 minuten op gemiddeld vuur mee, zodat de kip rondom bruin is. Als de kip bruin is, voeg ik het vloeibare mengsel toe. Dit moet een stuk inkoken, dus ik zet het vuur wat hoger. Na 5 minuten is de vloeistof kleverig genoeg dat hij aan de kip blijft hangen.
 • Eitjes toevoegen
  Nu de vloeistof goed is ingekookt, kan ik de eitjes toevoegen.
  Ik breek de eitjes in de pan en breek daar de dooiers. Vervolgens roer ik rustig het eimengsel door de vulling zodat alles bedekt is. Dit alles laat ik op laag vuur langzaam stollen. Om te checken of het al stolt, roer ik af en toe door de pan. Na 4/5 minuten is het gerecht klaar om opgediend worden. Om het gerecht op te dienen, schep ik de rijst in het bord en verdeel ik het mengsel over de 2 borden. Ik was de bosui vergeten, maar denk wel dat dit een lekkere toevoeging is :).
 • Het eindresultaat
  Zoals ik al had gezegd was de keuze voor dit recept puur uit gemak. En makkelijk is dit gerecht zeker. Het leuke is dat door de shiitake en de Japanse ingrediënten dit gerecht echt heel lekker is. Perfect voor een lazy sunday, om te eten op de bank.
Recept van: JapanEasy door Tim Anderson

Zie ook onze andere recepten