Plaattaart met witlof en blauwe kaas

door Saskia

Details

Aantal personen

2 of 6

Totale tijd

30 minuten

Gang

Borrel, Lunch

Origineel

Eef kookt zo

Het was weer eens zo ver. Geen inspiratie voor de lunch, dus liet ik mij inspireren door de ingrediënten in de koelkast. Hier lagen nog wat stronkjes witlof en google bracht mij bij dit recept voor een plaattaart. Snel en simpel, precies waar ik naar op zoek was. Ik heb het recept een beetje aangepast zodat het iets meer pit heeft.

Dit recept kan je zowel als lunch voor 2 personen of als borrelhap voor een gezelschap bereiden. Ik maakte hem voor de lunch en dit was ruim voldoende voor 2 personen. Door de witlof kort met wat honing te bakken vervaagt de bittere smaak van de witlof en past hij perfect bij het scherpe van de blauwe kaas. Dit recept is een blijvertje.

Ingrediënten

 • Basis
 • 3 eetlepels crème fraîche

 • 1 eetlepel dijon mosterd

 • 1 rol vers bladerdeeg

 • Beleg
 • 2 stronken witlof (in repen gesneden)

 • 1 eetlepel honing

 • 1/2 rode ui (in ringen)

 • 100 gram blauwe kaas

 • peper

 • handje walnoten (in 2-en gebroken)

instructies

 • Basis voorbereiden
  Ik rol het bladerdeeg uit over een bakplaat. Het mooie aan zo’n rol is dat er altijd bakpapier onder het deeg zit. Dus dat past perfect.
  Vervolgens meng ik de crème fraîche met de mosterd. Dit staat vast klaar voor het beleggen van de plaattaart.
 • Toppings voorbereiden
  Ik snijd de ui in dunne ringen en de witlof in de lengte, per lof, in 8 stukken. Ik verhit wat olie in de pan en smoor de witlof 5 minuten, aan het eind voeg ik de honing toe en vermeng deze door de witlof.
 • Beleggen
  Ik verwarm de oven voor op 200 graden en begin met het inprikken van het bladerdeeg, dit voorkomt overmatig rijzen in de oven. Vervolgens verdeel ik het crème fraîche mengsel over het bladerdeeg waarbij ik de randen vrij houdt.
  De witlof probeer ik met zo min mogelijk vocht uit de pan te halen, deze verdeel ik ook over het deeg.
  Daarna verkruimel ik de blauwe kaas over het deeg en verdeel ik de rode ui en walnoten. Tot slot maal ik er nog wat peper overheen en schuif ik de taart voor 20 minuten in de oven.
 • Het eindresultaat
  Na ongeveer 10 minuten begint het al lekker te ruiken in huis. Ik houd echt van de geur van bakkend bladerdeeg. De randen worden mooi bruin en de blauwe kaas is goed gesmolten. Ik houd het bij 3 stukken, gelukkig kan Koen er met gemak 5 op :).
Recept van: Eef kookt zo

Zie ook onze andere recepten