Pannenkoeken met spek, kaas en prei

door Saskia

Details

Aantal personen

2

Totale tijd

45 minuten

Gang

Diner

Origineel

Recept getest

19 maart is het pannenkoekdag, een mooi excuus om weer eens pannenkoeken te bakken. Vroeger at ik mijn pannenkoek “kaal” met een beetje suiker erop. Nu geniet ik vooral van hartige pannenkoeken, al vind ik de suikervariant nog steeds lekker in de ochtend.

Toen ik voor de eerste keer pannenkoeken met Koen ging bakken, kwam hij thuis met oa een prei. Een beetje vreemd, maar ok√© let’s try. Ook in het verwerken van de prei werd ik verrast. De prei ging namelijk niet door het beslag, maar op de gebakken pannenkoek. En ik moet toegeven, dat is lekker! Sindsdien liggen er ook 2 preien in mijn boodschappenmandje als we weer eens pannenkoeken bakken.

We bakken ook vaak extra pannenkoeken. Als je deze ‘s avonds na het eten belegt met suiker of stroop, oprolt en in de koelkast legt, dan heb je de volgende dag een heerlijke koude pannenkoek. Klinkt misschien gek, een koude pannenkoek. Maar geloof mij, dat is echt lekker.

INGREDI√čNTEN

 • Pannenkoeken
 • 1 ei

 • 200 gram bloem

 • 400 ml melk

 • Zout

 • Extra’s
 • Ontbijtspek

 • Geraspte kaas

 • Prei

 • Stroop

 • Boter

instructies

 • Beslag maken
  Maak het beslag door de bloem, melk en het ei te mengen. Voeg tegen het eind een snufje zout toe.
 • Prei smoren
  Ik snijd de prei in dunne ringen. Ik voeg wat olie aan de pan toe en laat de prei 30 minuten smoren. Als de prei klaar is, dan schep ik hem in een kom.
 • Pannenkoeken bakken
  Terwijl de prei staat te smoren kunnen de pannenkoeken gebakken worden. Ik verhit voor elke pannenkoek een beetje boter in de pan. Zodra deze gesmolten is, schep ik het beslag voor 1 pannenkoek in de pan en verdeel ik deze gelijkmatig.

  Voor de spek/kaas pannenkoek bak ik eerst het spek in de pan. Als deze een beetje is gekrompen, giet ik het beslag er overheen. Direct op dit (nog natte) beslag strooi ik de geraspte kaas.

  Als de bovenkant licht gestold is, dan draai ik de pannenkoek om.
  Ik heb de oven op 50 graden verwarmd, De pannenkoeken die klaar zijn, leg ik lekker warm in de oven.
 • Mijn favoriete pannenkoek
  Daar istie dan. Mijn favoriete pannenkoek, met dank aan Koen. Hij ziet er wellicht niet zo uit, maar geloof me dat is hij wel.
  Ik pak een spek/kaas pannenkoek en verdeel hier royaal stroop over. Vervolgens verdeel ik de gesmoorde prei er overheen. En zoals geleerd van mijn ouders, rol ik de pannenkoek op en snijd ik hem in plakken. Smullen maar!

Zie ook onze andere recepten