Basisrecept voor tartelettes

door Saskia

Details

Aantal personen

6

Totale tijd

12u + 2u

Gang

Gebak

Origineel

Gwenns Bakery

Vorige week hadden wij bij het Vlaamsch Broodhuys een gebakje gehaald. Eentje met een heerlijke knapperige bodem en frisse citroenvulling. Geïnspireerd door dit gebakje, ging ik op zoek naar het perfecte recept voor de bodem. Er waren veel recepten te vinden en allemaal hadden ongeveer gelijke ingrediënten.

Neem de tijd voor het maken van de bodem, het is vooral wachten maar dat maakt de bodem alleen maar beter. Ik ben de avond voor het bakken begonnen met de bodem. Er wordt aangeraden het deeg een nacht te laten rusten in de koelkast en ik wil geen risico’s nemen. Het deeg maken is verrassend makkelijk en zelfs de vormpjes vullen ging soepel. Zou ik het dan toch beginnen te leren….

INGREDIËNTEN

 • 60 gram ongezouten roomboter

 • 60 gram poedersuiker

 • 15 gram amandelmeel

 • 1/2 ei (geklutst)

 • 125 gram patentbloem

 • 1,5 gram zout

instructies

 • Deeg maken
  Het deeg maken gaat in een paar stappen.
  Allereerst klop ik de boter los. Vervolgens voeg ik hier de poedersuiker aan toe. (Ik doe dit alles met een klopper, de poedersuiker vloog alle kanten op)
  Als dit goed gemengd is, voeg ik de amandelmeel en een half ei toe. Dit meng ik ook weer tot een goed gemixte massa.
  Tot slot voeg ik de patentbloem en het zout toe en spatel ik dit door het deeg. Dit lijkt niet heel effectief, dus ik ga verder met mijn handen. YES, het deeg wordt een mooie gladde bol.
  De deegbol verpak ik in huishoudfolie en leg ik in de koelkast voor de volgende dag.
 • Uitrollen en bakjes maken
  Als ik ‘s ochtends het deeg uit de koelkast haal, maak ik mij een beetje zorgen. Het lijkt wel een baksteen. Ik snijd de bol door de midden en kneed de helft rustig los. Gelukkig wordt het deeg zachter.
  Ik bestrooi een houten plank met wat bloem en doe hetzelfde met mijn deegroller. Het rollen kan beginnen. Dit gaat gelukkig eenvoudiger dan gedacht. Ik merk wel dat hoe warmer het deeg wordt, hoe moeilijker het is de bakjes te vullen. Ben je niet zo snel, rol het deeg dan in fases uit. Dan blijft het koel en handelbaar.
  Met een steekring van 10cm steek ik rondjes uit. Deze leg ik in de bakringen (zonder bodem) van 8 cm, tot slot prik ik met een vork gaatjes in de bodem.
  Nu kunnen de bakjes weer terug de koelkast in. Volgens verschillende recepten bakt dit deeg koud het best. Ik laat de bakjes nog 2 uur in de koelkast staan. Heb je haast? Dan kan 15 minuten in de vriezer ook.
 • Bakken en het eindresultaat
  Ik verwarm de oven voor op 160 graden. Zodra hij warm is, zet ik de bakplaat in de oven. Volgens het recept bak je de vormpjes ongeveer 20 minuten. Die van mij zijn na 15 minuten al zo bruin dat ik ze uit de oven haal. Het eindresultaat mag er zijn, mooie bruin gebakken tartelettes.
Recept van: Gwenns Bakery 

Zie ook onze andere recepten