Gepekelde eierdooiers

door Saskia

Details

Aantal personen

nvt

Totale tijd

4 dagen + 90 min

Gang

Smaakmakers

Origineel

eieiei

Soms heb je alleen eiwitten nodig. Zoals bij onze meringuetaart. Maar het is best zonde om de dooiers weg te gooien, dus ging ik op zoek naar een recept om de dooiers toch nog te gebruiken. Zo kwam ik op dit recept voor gepekelde eierdooiers.

Ik had alle ingrediënten voor dit recept gelukkig in huis en zo kon ik meteen aan de slag met de dooiers. Dit recept is heel erg eenvoudig en bestaat vooral uit veel wachten. Het is leuk te zien dat je met iets simpels als een eierdooier toch nog iets lekker kan maken. Je kan de gepekelde eierdooier vervolgens gebruiken als toevoeging op brood of over een salade.

INGREDIËNTEN

 • eierdooiers (ik had er 4)

 • 325 gram zout

 • 250 gram suiker

instructies

 • Dooiers scheiden en mengsel maken
  Bij mij waren de dooiers al gescheiden voor de meringuetaart. Zo niet, scheid het eiwit van de dooier en leg de dooier(s) apart.
  Meng het zout met de suiker en voeg de helft van dit mengsel toe aan een bakje (zorg ervoor dat alle dooiers in dit bakje passen).
  Maak deukjes in het zout/suikermengsel en leg hier de dooiers in.
  Verdeel vervolgens het overige zout/suiker over de dooiers en dek het bakje luchtig af met huishoudfolie. Zet het bakje vervolgens voor 4 dagen in de koelkast.
 • Dooiers drogen
  Na 4 dagen is het tijd de dooiers uit te graven. Als het goed is, voelen ze al droger en steviger aan.
  Veeg zoveel mogelijk zout van de dooiers en leg ze op een bakpapier. Verwarm de oven voor op 65 graden, zodra deze warm is, leg je de dooiers voor 1,5 tot 2 uur in de oven om te drogen.
  Volgens het originele recept lijken de dooiers dan een beetje op abrikozen en dat klopt volledig! Grappig om te zien wat er met een dooier gebeurt als al het vocht eruit is.
 • Het eindresultaat
  Dit recept heeft niet echt een gerecht als eindresultaat. Het pekelen heeft de smaak van de dooier iets versterkt en dat is erg lekker op bijvoorbeeld een broodje runderrookvlees.
Recept van: eieiei

Zie ook onze andere recepten