Spinazietaart met boerenkool, ricotta en tonijn

door Fleur

Details

Aantal personen

4

Totaal bezig

30 + 40 minuten

Gang

Hoofdgerecht

Origineel

Allerhande

Een appje: “Heb jij nog ideeën voor het eten vanavond?” Nee, er schiet me niet direct iets te binnen. Voor het gemak maar even in de AH app in de categorie ‘gezond’ kijken. Daar vond ik dit recept voor een taart vol met bladgroenten en een bodem van roggebrood, interessant.

Ik had ietwat moeite met de bodem, maar met behulp van een natte lepel ging dit een stuk beter. Ik vond het aan de ene kant een wat eentonige maaltijd, maar toch heeft het ook wel weer iets verrassends door de chilivlokken en de roggebodem.

IngrediËnten

  • 300 g boerenkool

  • 400 g verse spinazie

  • 140 g (skipjack) tonijn in olijfolie

  • 250 g Fries roggebrood

  • 250 g ricotta

  • 4 middelgrote eieren

  • 2 tenen knoflook

  • 1 rode ui

  • 1 tl gedroogde rozemarijn

  • 1 tl chilivlokken

instructies

  • Voorbereiding
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Knip het bakpapier op maat voor de springvorm (⌀ 24 cm) en bekleed de vorm met het bakpapier.
  • Bodem
    Verkruimel het roggebrood en meng de rozemarijn erdoor.
    Verdeel het mengsel vervolgens (met behulp van een natte lepel, dan hecht het roggebrood beter) over de bodem van de bakvorm.
    Bak de bodem in 10 minuten in het midden van de oven.
    Neem de bodem uit de oven en laat de oven aan staan.
  • Vulling
    Snijd ondertussen de knoflook fijn en de ui in halve ringen.
    Laat de tonijn uitlekken en vang de olie op.
    Verhit 2 el tonijnolie in een grote koekenpan.
    Bak de knoflook, ui, boerenkool, chilivlokken, peper (en zout) 7 minuten op middelhoog vuur.
    Schep regelmatig om.

    Verhit ondertussen een andere koekenpan, zonder olie of boter, en laat de spinazie in delen slinken en het vocht verdampen.

    Meng vervolgens de spinazie door de boerenkool en neem de pan van het vuur.

    Klop de eieren los met de ricotta, peper (en zout).
    Meng het eier-ricottamengsel met de groenten.

    Snijdt eventueel de tonijn wat fijn en schep het door het erdoor.

    Verdeel het mengsel over de springvorm.
  • Bakken
    Bak de taart in ca. 30 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Recept van: Allerhande

Zie ook onze andere recepten