Ierse whisky cake

door Saskia

Details

Aantal personen

12

Totale tijd

30 + 60 minuten

Gang

Origineel

Rutger bakt

Met deze winterse temperaturen is het tijd voor een (hart)verwarmende cake. Deze cake, naar origineel recept van Yvette van Boven, bevat behoorlijk wat whisky. Perfect om mee te nemen tijdens een lekkere wandeling naast de thermosbeker met thee (of iets anders warm).

Het fijne aan een cake bakken is dat je hele huis heerlijk ruikt zodra de cake een paar minuten in de oven staan. Voor deze cake zet je, bij voorkeur, de rozijnen een dag eerder al in de whisky waardoor ze de smaken goed opnemen. Aangezien Koen een whisky liefhebber is, hebben wij voldoende varianten in huis. Ik gebruikte een Nederlandse whisky namelijk de Millstone van Zuidam. Deze smaakte erg goed in de cake.

Ingrediƫnten

 • Rozijnen
 • 1 sinaasappel

 • 3 el whisky

 • 200 gram rozijnen

 • Cake
 • 200 gram boter (op kamertemperatuur)

 • 200 gram donkere basterdsuiker

 • 3 eieren (losgeklopt)

 • 250 gram bloem

 • 2 tl bakpoeder

 • snuf zout

 • 2 el whisky

 • Glazuur
 • 100 gram poedersuiker

 • 2 1/2 el whiskey

 • 1/2 el vanille extract

instructies

 • Mengen rozijnen
  Meng de avond van te voren (of een paar uur) de rozijnen met 3 eetlepels whisky en de rasp en sap van 1 sinaasappel.
 • Beslag voorbereiden
  Voor ik begin met het beslag zorg ik dat alles al klaar staat. Ik verwarm de oven op 180 graden.
  In een grote kom voeg ik de boter samen met de basterdsuiker.
  In een andere bakje weeg ik de bloem, bakpoeder en zout af, daarnaast zet ik een lege kom met zeef klaar om dit te zeven.
  Ik kluts de eieren en zet deze ook klaar, ik haal ook meteen het rozijnenmengsel uit de koelkast.
  De bakvorm vet ik in met een beetje roomboter en bekleed ik met bakpapier. Op deze manier haal ik straks eenvoudig de cake uit de vorm.
 • Beslag maken
  Ik klop de basterdsuiker met de roomboter tot 1 geheel. Vervolgens voeg ik in de geklutste eieren toe aan de mix en meng dit goed.
  Als dit alles gemengd is, zeef ik de bloem, bakpoeder en het zout en voeg dit toe aan het mengsel. Dit roer ik met een spatel tot een dikkige massa. Tot slot meng ik de rozijnen en de vloeistof in het kommetje door het beslag.
 • Cake maken
  Nu het beslag gereed is, kan ik hem in de cakevorm “gieten”. Mijn beslag is niet heel vloeibaar, dus ik schep hem in de cakevorm. Ik zet de vorm voor 60 minuten in de oven. Ik check na 30 minuten of de cake niet bruin wordt, bij mij is dat wel het geval, dus dek ik hem af met wat aluminiumfolie.
  Na 60 minuten prik ik met een sate-prikker in de cake. Hij komt er droog uit, wat betekent dat de cake gaar is.
  Blijft er nog wat cake aan de prikker plakken, dan is hij nog niet helemaal gaar en moet hij nog even terug in de oven. Voor deze cake staat tussen de 60-75 minuten baktijd.
 • Cake afmaken
  Als de cake uit de oven komt, prik ik met diezelfde prikker overal gaatje in de cake. In deze gaatjes (en over de cake) druppel ik nog een 2 eetlepels whisky. Ik laat dit 20 minuten intrekken en til vervolgens de cake uit de vorm.
  Na een uurtje in de cake voldoende afgekoeld om het glazuur te maken en er overheen te gieten.
  Ik voeg de poedersuiker, whisky en vanille extract toe aan een maatbeker en meng dit met een garde tot een dikkig papje. Vervolgens schenk ik het glazuur over de cake. Dit ziet er toch net iets minder mooi uit dan gehoopt.
 • Het eindresultaat
  Oef, dit is een pittige cake. Als je van whisky houdt, dan is dit echt een cake voor jou. Mocht je nou geen fan zijn van whisky, dan raad ik aan een ander soort glazuur te maken, eentje zonder de whisky toevoeging.
Recept van: Rutger bakt

Zie ook onze andere recepten