Brood met krokante korst in 30 minuten

door Fleur

Details

Aantal

1 brood

Totaal bezig

45 minuten

Gang

Baksels

Wat een waanzinnig recept is dit! Ik zocht een recept om snel brood te bakken en kwam uit bij dit recept van It’s Not About Cooking. Het deeg hoeft niet te rijzen en je hoeft niet te kneden. In tegendeel, je moet zelfs zo min mogelijk kneden en het hoeft maar 30 minuten in de oven. Hoe fijn klinkt dat?

Wij drinken geen karnemelk, dus dit had ik niet in huis. In de comments las ik een vraag van iemand die vroeg of het ook met normale melk zou kunnen. Inge (van It’s Not About Cooking) had hierop gereageerd dat een alternatief kon zijn om dan een eetlepel bakpoeder toe te voegen. Wel met de kanttekening dat ze er niet zeker van was of het dan net zo mooi zou rijzen als met karnemelk.
Hoewel ik mijn twijfels wel even heb gehad, bij het plakkerige hoopje deeg waar ik een bal van moest maken, de bal die geen bal werd en het hoopje deeg dat vervolgens in de oven nog verder in leek te zakken. Maar oh, wat was ik blij toen ik zag dat het deeg omhoog kwam en wat was ik blij met het eindresultaat. Wat fantastisch om binnen drie kwartier een vers brood op tafel te kunnen zetten.

Ingredi├źnten

 • 375 g tarwebloem of volkorenmeel

 • 6 g fijn keukenzout

 • 6 g zuiveringszout/dubbelkoolzure soda/baking soda (allemaal hetzelfde)

 • 370 ml karnemelk (of zoals ik gebruikte, normale halfvolle melk)

 • bij gebruik van normale halfvolle melk: 18 g bakpoeder (ik gebruikte 1 el en kreeg van Inge de tip dat 18 g het beste werkt)

instructies

 • Voorbereiding
  Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Mengen
  Meng in een kom de bloem, zout, soda (en bakpoeder).
  Roer dit met een garde door, zodat het goed gemengd is.
  Voeg de melk toe en meng het geheel met een spatel of met je handen even door elkaar.
  Let op, meng niet te lang, want dan verpruts je het deeg!
  Het is goed gemengd als het deeg nog ruw en klonterig is (en bij mij was het ook erg plakkerig).
 • Bol vormen
  Bestuif een werkblad met 2-3 eetlepels bloem.
  Leg je deeg erop (ik liet het uit de mengkom op het aanrecht vallen en spatelde de kom erop leeg) en maak er losjes een bal van. Dit ging bij mij niet heel erg lekker, omdat het deeg aan mijn handen bleef plakken en de bol niet echt een bol werd, maar wees gerust, het komt goed!
  Leg de bol in een vorm of op een met bakpapier beklede bakplaat. Ik deed dit laatste.
  Snijd de bovenkant kruislings in. Bij mij zakte de bol in en werd een plat rond vlak.
 • Bakken
  Bak het deeg ca. 30 minuten in de oven. Zonder vorm zou het iets korter kunnen, maar ik heb de 30 minuten aangehouden. Met een sat├ęprikker heb ik gecontroleerd of het deeg gaar was.
  Haal het brood uit de oven en klop even op de onderkant. Als het hol klinkt, is het brood goed.
  Laat het brood op een rooster afkoelen.
Recept van: It's Not About Cooking

Zie ook onze andere recepten