Pasta maken zonder pastamachine

door Fleur

Details

Aantal personen

4

Totaal bezig

15+30+10 minuten

Gang

Hoofdgerecht

Origineel

24kitchen

Voor dit recept – in combinatie met de carbonara – ben ik geïnspireerd door een collega. Hij heeft enkele jaren in Italië gewoond en vertelde hoe hij het recept van een nonna heeft geleerd. Het recept van de traditionele carbonara met varkenswang (guanciale) vind je hier.
Voor de pasta heb ik me niet helemaal aan zijn recept gehouden. Hij had me nog zó gezegd géén ei te gebruiken in de pasta, want dan hecht de saus minder goed aan de pasta. Maar, dat bedacht ik me pas toen ik lekker met mijn vingers door de ei aan het roeren was…

Het maken van verse pasta zonder pastamachine is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Het voornaamste zit hem in het kneden van het deeg. Je bent zo een kwartiertje (en een paar verkrampte handen) verder tot het echt een mooi samenhangend, glanzend geheel wordt.
Voor een eerste keer was ik best trots op mijn vers gemaakte pasta.

IngrediËnten

 • 200 g bloem 00 (pastabloem)

 • 100 g patentbloem

 • 3 eieren

 • olijfolie

instructies

 • Deeg maken
  Meng in een kom (of op je aanrecht) de bloem met het patentbloem.
  Maak een kuiltje in het midden en breek daarin de eieren.
  Voeg een klein scheutje olie toe.
  Draai met je vingers de bloem door de eieren en kneed vervolgens tot een soepel deeg. Duw flink met je handpalmen. Het duurde bij mij ongeveer een kwartier totdat ik een mooie glanzend bol had.
  Verpak in plastic folie en laat ca. 30 minuten rusten.
 • Deeg uitrollen
  Bestrooi je aanrecht met bloem.
  Rol het deeg met een deegroller uit tot je een lap van ca. 2 mm dik hebt.
  Ik halveerde de bol deeg om een wat handzamere lap te krijgen.

  De lap op de foto heb ik na de foto nog ietsje verder uitgerold.
 • Deeg snijden
  Rol het uitgerolde deeg op. Ik rolde het een paar keer in de breedte op.
  Snijd het opgerolde deeg in slierten. Je kunt hierbij het volgende aanhouden:
  Tagliolini 3 mm
  Tagliatelle 7 mm
  Papardelle 2,5 cm
  Ik ben voor de tagliolini gegaan.
  Kook de pasta in ca. 2 minuten gaar. Verse pasta heeft minder tijd nodig.
Zie ook het recept voor Pasta carbonara volgens traditioneel recept met varkenswang (guanciale)

Recept van: 24kitchen

Zie ook onze andere recepten