Pasta carbonara (traditioneel recept)

door Fleur

Details

Aantal personen

4

Totaal bezig

25 minuten

Gang

Hoofdgerecht

Geïnspireerd door een collega die dit recept in Italië van een nonna heeft geleerd, zocht ik op internet een geschreven versie en vond deze bij Charcuterie.nl.
Het traditionele recept is niet met room, zoals velen (waaronder ikzelf) het waarschijnlijk kennen, maar met kaas en niet met Pancetta, maar met Guanciale (gedroogd wangspek van het varken).
Oké, de foto is helaas niet de beste, maar de smaak was er niet minder om…

Ik moet er wel bij zeggen, je moet wel echt van kaas houden om dit lekker te vinden 🙂
De guanciale zou lekker knapperig moeten zijn, dit was bij mij niet het geval. Vermoedelijk heb ik een verkeerde soort van de slager gekregen. Het waren bij meer zachte malse blokjes vlees met af en toe een beetje spek. Ik maakte dit recept met verse zelfgemaakte pasta.

IngrediËnten

  • 500 g pasta naar keuze (spaghetti, fettuchini of tagliatella, ik ging voor tagliolini)

  • 250 g Guanciale (let op dat je gedroogde varkenswang bestelt)

  • 150 g Parmezaanse kaas of Pecorino of een mix hiervan (dat deed ik)

  • 6 eieren (2 heel en 4 dooiers) (ik had er 5)

instructies

  • Voorbereiding
    Snijd de Guanciale in kleine blokjes. Ik had dus varkenswang en niet de gedroogde spekvariant.
    Rasp de kaas.
    Klop de eieren, eidooiers en 100 g van de kaas los in een kom.
    Bewaar de overgebleven kaas om later over de pasta te strooien.
  • Pasta
    Kook de pasta in ruim gezouten water (voeg het zout pas toe als het water kookt) en kook de pasta al dente.
    Let op als je vers gemaakte pasta gebruikt, dit hoeft veel minder lang te koken (ca. 2 minuten).
    Als de pasta al dente is, haal je de pan van het vuur.
    Giet de pasta niet af, maar voeg het rechtstreeks bij de Guanciale (mits deze klaar is, anders zou ik de pasta wel afgieten en een kopje kookvocht bewaren).
  • Guanciale
    Bak de blokjes Guanciale in een droge pan totdat ze knapperig zijn.
    Omdat ik niet de gedroogde variant had, maar gewoon varkenswang, had ik malse stukjes vlees.
    Dit was per 500 g te bestellen. Van de overige 250 g maakten we een stoofpotje, waar het erg geschikt voor is.
  • Samenvoegen
    Voeg de pasta bij de Guanciale en meng tot alle pasta een glanzend laagje vet heeft.
  • Kaas-eimengsel
    Haal de pan van het vuur (om te voorkomen dat je zo roerei krijgt).
    Doe vervolgens het kaas-eimengsel bij de pasta en Guanciale en meng goed.
    De kaas zal smelten en de eieren enigszins stollen.
    Een mooie egale saus zal zich om de pasta vormen.
  • Opdienen
    Schep de pasta in de borden en bestrooi met de overgebleven kaas.
    Top af met zwarte peper.

    Oké, ik moet eerlijk zeggen, dit is verre van een goede foto en het ziet er misschien niet heel smaakvol uit – ik miste ook wel echt de zouterige speksmaak – maar al met al was het toch een lekkere kazige pasta 😉
Zie Pasta maken zonder pastamachine voor het recept van de handgemaakte pasta.

Recept van: Charcuterie.nl

Zie ook onze andere recepten