Boerenkool met Indische gehaktballetjes

door Saskia

Details

Aantal personen

2

Totale tijd

15 + 30 minuten

Gang

Diner

Deze week stond er al een stamppot op de planning. In mijn hoofd zat de klassieke boerenkoolstamppot met rookworst. Want zo af en toe een Unox rookworst is wel heel erg lekker. Maar ja, niets is zo veranderlijk als een vrouw ;). Dus na het zien van dit recept, heb ik de rookworst vervangen voor deze Indische gehaktballetjes.

De lijst met kruiden en specerijen voor dit recept is lang, maar laat je daar niet door afschrikken. Zeer waarschijnlijk heb je een groot deel wel in huis. Ik heb extra veel gehaktballetjes gemaakt, zodat wij die de volgende dag lekker op een broodje konden lunchen. Nou eerlijk, ik weet niet wat ik lekkerder vind….de balletjes bij de stamp of op een broodje.

Omdat ik het recept niet goed van te voren had gelezen (ik las 1x 200 gram gehakt), heb ik alle kruiden en specerijen er dubbel in gedaan. Oeps. Gelukkig houd ik van gekruid en pittig eten. In onderstaande lijst heb ik de originele hoeveelheden opgegeven. Houd je net als ik van kruidig eten, dan kan je hier best iets meer van toevoegen.

Ingrediënten

 • Boerenkoolstamp
 • 500 gram kruimige aardappelen

 • 300 gram gesneden boerenkool

 • 75 ml warme melk

 • scheutje (appelcider) azijn

 • nootmuskaat (naar smaak)

 • 25 gram roomboter

 • peper & zout

 • Gehaktballetjes
 • 500 gram half-om-half gehakt

 • 15 gram paneermeel

 • 15 gram panko

 • 1 ei

 • 1 teen knoflook (geperst)

 • 1/2 tl laos

 • 1/2 tl korianderpoeder

 • 1/4 tl kaneelpoeder

 • 1/4 tl kruidnagelpoeder (ik heb 4 kruidnagels gevijzeld)

 • 1 tl sambal oelek

 • 1/4 tl grof zeezout

 • gemalen peper

 • Saus
 • 1 ui (gesnipperd)

 • 2 tenen knoflook (fijngehakt)

 • 1,5 el geraspte gember

 • 1 tl laos

 • 1 tl korianderpoeder

 • 1/4 tl kruidnagelpoeder

 • 1,5 tl bruine basterdsuiker

 • 1 rode peper (fijngesneden)

 • 50 ml ketjap manis

 • 100 ml warm water

 • peper

 • 1 a 2 tl tamarindepasta. (dit had ik niet in huis)

instructies

 • Ballen draaien
  Ik begin met het toevoegen van alle kruiden en specerijen aan het gehakt. Dit doe ik 1 voor 1 volgens de ingrediëntenlijst. Zodra alles in de kom zit, kneed ik het gehakt tot 1 grote bal. Die van mij lijkt nog iets te nat, dus ik voeg er wat extra paneermeel aan toe.
  Vervolgens zet ik de kom (incl gehakt) op de weegschaal en zorg ik dat hij op 0 staat. Nu kan ik elke keer 40 gram eraf halen en hier een balletje van draaien.
  De balletjes leg ik apart op een bord en als ze allemaal gedraaid zijn, zet ik ze nog even in de koelkast.
 • Saus voorbereiden
  In de saus gaan ook behoorlijk wat ingrediënten. Om goed voorbereid te zijn, zorg ik dat deze allemaal al klaar staan. De ingrediënten die tegelijk de pan in gaan, doe ik in 1 bakje. Zo heb ik:
  1 kom met: gesneden ui
  1 kom met: alle andere droge ingrediënten.
 • Balletjes bakken
  Tijd om de balletjes te bakken. Ik doe wat zonnebloem olie in de pan en bak de balletjes in een ongeveer 5 minuten bruin.
  Terwijl de balletjes opstaan en ik ze af en toe draai, schil ik de aardappelen voor de stamppot alvast.
  Nadat de balletjes bruin zijn, schep ik ze uit de pan en leg ik ze op een bord.
  In dezelfde pan voeg ik wat extra olie toe en fruit ik de ui voor een paar minuten. Als de ui glazig is, voeg ik alle droge ingrediënten (kom 2) toe aan de pan. Het begint nu al lekker te ruiken. Dit laat ik nog een paar minuten bakken. Tot slot voeg ik 150 ml ketjap en 100 ml warm water toe, dit vermeng ik en ik leg de balletjes in de saus. Dit laat ik zachtjes ongeveer 30 minuten opstaan.
 • Stamppot
  Ik doe de geschilde/gesneden aardappelen in een grote pan en zet ze onder water. Vervolgens leg ik de boerenkool hierop en zet ik de pan op het vuur. Na 20 minuten prik ik in de aardappelen en ze zijn al gaar.
  Ik giet alles af en doe het weer terug in de pan. Ik zet kort het pannetje met melk op, zodat deze een beetje opwarmt. Ik stamp de aardappelen met de boerenkool en voeg als dit redelijk gestampt is, de melk, boter, azijn en nootmuskaat toe.
  Dit zorgt voor een lekkere smeuïge massa in de pan.
 • Het eindresultaat
  Ik vind de saus van de balletjes iets te nat. Dus ik heb de balletjes er nog even uit gehaald en de saus wat ingekookt. Daarna de balletjes nog even terug gedaan om kort op te warmen en de stamppot was klaar om opgediend te worden.
  De pittige balletjes zorgen ervoor dat de stamppot wat spannender wordt. Heerlijk. Omdat ik extra balletjes heb gemaakt, kan ik met de lunch nog een keer van de balletjes genieten.
Recept van: Its not about cooking

Zie ook onze andere recepten