Erwtensoep met chorizo en kikkererwten

door Fleur

Details

Aantal personen

4

Totaal bezig

90 minuten

Gang

Hoofdgerecht

Origineel

Allerhande

Met een goede kom soep kan jij mij echt een plezier doen en het fijne aan soep is dat er van alles in kan, het het gehele jaar door. ‘s Winters een lekkere stevige dikke erwtensoep, een goedgevulde groentesoep als je ziek bent, pompoensoep in de herfst, een frisse koude doperwtensoep in de zomer en zo zijn er natuurlijk nog tal van andere mogelijkheden.

Bijvoorbeeld dit recept waarin de Hollandse keuken met de chorizo een Spaanse twist krijgt. Wat vond ik dit lekker. Net als de oer-Hollandse snertversie, maak je deze soep ook lekker één of twee dagen van tevoren. Ideaal om bijvoorbeeld in het weekend alvast klaar te maken. Wij hebben er de volgende dag ook nog lekker mee geluncht.

IngrediËnten

  • 300 g (biologisch) gedroogde spliterwten

  • 2l water

  • 2 blokjes kippenbouillon

  • 2 laurierblaadjes

  • 250 g winterpeen

  • 2 middelgrote uien

  • 2 tenen knoflook

  • 250 g chorizoworst

  • 400 g kikkererwten in blik

  • 15 g platte peterselie

  • 450 g fijne diepvries tuinerwten

  • optioneel: soepstengels

instructies

  • De basis
    Spoel de spliterwten in een vergiet af onder koud stromend water.
    Doe de spliterwten vervolgens samen met het water, de bouillonblokjes en de laurierblaadjes in een soeppan en breng aan de kook.
    Laat 40 minuten op laag vuur koken en roer af en toe door.
  • Verdere voorbereiding
    Schil en snijd ondertussen de peen in dunnen plakjes.
    Snipper de uien en snijd de knoflook fijn.
    Snijd de chorizo in dunne plakjes. Ik maakte zelf halve plakjes.
    Spoel de kikkererwten in een vergiet af onder koud stromend water en laat goed uitlekken.
    Snijd de peterselie fijn.
    Voeg na 40 minuten de peen, ui en knoflook toe aan de soep en laat nog 20 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig.
  • Chorizo
    Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en bak de chorizo in 10 minuten op middelhoog vuur goudbruin en krokant.
    Schep (met een schuimspaan) uit de pan en laat uitlekker op bakpapier.
    Bewaar het bakvet.
  • Soep afmaken
    Haal de laurierblaadjes uit de soep en schenk het chorizobakvet erbij.
    Pureer met de staafmixer tot een egale soep.
    Voeg de kikkererwten, tuinerwten en peterselie toe en verwarm nog 5 minuten op laag vuur.
    Schep de soep in diepe kommen en verdeel de chorizo erover.
    Ik had nog soepstengels liggen en heb deze erbij geserveerd.

    Ik heb de soep zelf van tevoren gemaakt en heb deze laatste stap gedaan op de avond dat ik de soep ging eten. De soep heeft dan uiteraard wel iets langer nodig om op te warmen.
    De gebakken chorizo heb ik in een apart bakje bewaard.
Recept van: Allerhande

Zie ook onze andere recepten

Laat een bericht achter