Chocolade koekjes met een kern van witte chocolade

door Saskia

Details

Aantal personen

2 (6 koeken)

Totale tijd

15 + 120 + 20 minuten

Gang

Baksels

Origineel

Gwenns bakery

Koekjes koop ik vaak in de winkel, ze zelf bakken doe ik bijna nooit. Maar goed, voor receptgetest is het ook leuk om eens uit de comfort zone te komen. En om die reden (en omdat ik van koekjes houd) stond ik vorige week in de keuken deze chocolade koekjes te bakken.

De comments onder het originele recept waren enigszins ontmoedigend, maar een gewaarschuwd mens telt voor 2. Dus ging ik met al deze kennis aan de slag. Het recept bestaat uit 2 delen en het duurt dus wel even voordat je daadwerkelijk kan genieten van de koekjes. De koekjes zijn het wachten wel waard. De smeuïgheid van de koek en de kern van witte chocolade maken deze koeken heerlijk voor bij een kop thee of koffie. Tijdens het bakken heb ik vaak getwijfeld; welke mixer heb ik hier voor nodig, klopt de structuur van mijn chocoladekern, hoe nat moet het deeg zijn, waarom blijft het deeg zo plakken en vooral: als dit nog maar goed komt :). Maar het kwam goed en ben ik geen koekjesbak-maagd meer.

INGREDIËNTEN

 • Voor de kern
 • 70 gram witte chocolade

 • 20 ml slagroom

 • Voor het deeg
 • 85 gram patentbloem

 • 25 gram cacaopoeder

 • 1/4 theelepel bakingsoda

 • 1/4 theelepel zout

 • 62 gram roomboter (op kamertemperatuur)

 • 40 gram kristalsuiker

 • 35 gram lichte basterdsuiker (ik gebruikte donkere)

 • 1/2 ei (geklutst)

 • LET OP: voor dit recept heb je een siliconenvorm nodig met halve rondjes van ongeveer 3 cm.

instructies

 • Kern maken
  Ik begin met het maken van de kern. Deze moet namelijk hard worden in de vriezer en ik reken daar minimaal 2 uur voor.
  Ik smelt de witte chocolade au-bain-marie en doe alvast de slagroom in het steelpannetje. Met zo’n heel klein laagje slagroom ben ik bang dat de slagroom snel te heet wordt en gaat schiften, dus voeg ik meer slagroom toe aan de pan dan nodig.
  Nadat de chocolade gesmolten is, verwarm ik de slagroom kort. Volgens het recept voeg je de warme slagroom in 3x toe aan de gesmolten chocolade.
  Ik neem een maatlepel en voeg 3x een theelepel warme slagroom toe. Het mengsel wordt een beetje draderig, maar vloeibaarder krijg ik het niet. Ik lepel het mengsel in 6 halve rondjes.
  Ik vul mijn rondjes niet helemaal omdat mijn vormpjes 4 cm zijn.
 • Deeg maken
  Voor het deeg zeef ik eerst de bloem, cacaopoeder en baking soda in een mengkom en doe ik het zout erbij.
  Daarna klop ik de boter met de kristalsuiker en de basterdsuiker. Ik heb hiervoor een elektrische mixer gebruikt. Nadat alles is gemengd voeg ik een half geklutst ei toe.
  Nu is het tijd het droge mengsel bij het natte mengsel te voegen. Hier maakte ik de fout dit te doen met dezelfde elektrische mixer (met gardes erop).
  Het droge mengsel stoof alle kanten op en mijn aanrecht had een mooi extra laagje gekregen. Dit was duidelijk geen succes en ik ben verder gegaan met de hand. Na ongeveer 5 minuten gekneed te hebben, had ik het idee dat het deeg nog te nat en plakkerig was. Ik heb nog wat extra patentbloem toegevoegd om het iets droger te krijgen.
 • Koekjes maken
  Tijd om de koekjes te maken. Ik verwarm de oven voor op 180 graden. Ik verdeel het deeg in 6 porties aangezien ik 6 kernen heb.
  De witte kern komt prachtig uit de vorm, ik ben blij. Ik plet het deeg in mijn hand en leg de witte kern in het midden.
  Vervolgens vouw ik het deeg om de kern zodat deze volledig bedekt is. Het past precies.
  Ik leg de 6 hoopjes op een bakplaat en schuif ze in de oven voor 8-10 minuten.
 • Het eindresultaat
  Ze zijn gelukt! De eerste keer koekjes bakken is een succes. De kern is niet zo vloeibaar als op de foto van Gwenn, maar de smaak is heerlijk. Zelfs na 2 dagen smaken de koekjes nog.
Recept van: Gwenns bakery

Zie ook onze andere recepten