Kaassoesjes

door Saskia

Details

Aantal personen

4

Totale tijd

20 + 45 minuten

Gang

Borrel

Origineel

Gwenns Bakery

Op vrijdag maak ik graag een borrelplank. Deze week was het tijd voor een vegetarische variant. Voor op deze plank maakte ik onder andere deze kaassoesjes. Nou ja, soesjes. Die van mij zijn meer luchtige koekjes.

Ik vond het best spannend om soesjes te maken. Het originele recept geeft ook aan dat het lastig is soesjes te maken. En ja, dat klopt, het is mij niet gelukt. Tijdens het bakken was ik best teleurgesteld toen de soesjes niet echt rezen in de oven en had de hoop al een beetje opgegeven. Gelukkig verdween deze teleurstelling na een hap. Deze kaaskoekjes zijn heerlijk! Lekker luchtig en door de geitenkaas een klein beetje pittig. Ik moest mijzelf inhouden niet door te snoepen.

Ingrediënten

 • Beslag
 • 80 gram water

 • 80 gram volle melk

 • 65 gram roomboter (in blokjes)

 • 3 gram zout

 • 100 gram patentbloem (ik gebruikte tarwebloem)

 • 3 eieren (geklutst)

 • Smaakmakers
 • 100 gram geraspte kaas (ik gebruikte een mix van oude geit en belegen kaas)

 • Zwarte peper

 • Cayennepeper

instructies

 • Voorbereiden
  Voordat ik begin met het deeg zet ik alle ingrediënten klaar. Ik zet de oven aan op 240 graden.
 • Deeg maken
  Ik begin met het verwarmen van de melk, water, boter, zout en suiker in een steelpan en verhit tot de boter gesmolten is. 
  Zodra alles vloeibaar is, haal ik de pan van het vuur en voeg ik de bloem toe. Dit roer ik tot alles goed gemengd is. (zie nummer 3)
  Vervolgens zet ik de pan weer op het vuur (middelhoog) en roer ik de mix nog 1/2 minuten tot een soort van bol.
 • Mengsel afmaken
  Ik verplaats het deeg naar een andere kom. Volgens het recept moet je voorzichtig het eimengsel toevoegen. Ik roep hiervoor de hulp van Koen in. Mengen en rustig toevoegen gaat een stuk eenvoudiger met z’n tweeën.
  Dit is ook meteen de moeilijkste stap van het recept. Want wanneer is het mengsel klaar? In dit artikel vind je tips. Ik denk dat mijn beslag net te nat is geweest.
  Nadat het beslag klaar is, voeg ik de geraspte kaas en cayennepeper toe.
 • Soezen spuiten
  Ik leg bakpapier op de bakplaat en voeg het mengsel in de spuitzak. Ik spuit kleine toefjes op de bakplaat. Ik heb 2 bakplaten nodig voor ongeveer 25 soesjes.
  Ik zet de oven uit (ja, UIT) en schuif de bakplaten in de oven. Ik laat dit 15 minuten zo staan. Volgens het recept zouden de soesjes nu rijzen, dat gebeurt bij mij niet. Na 15 minuten zet ik de oven op 160 graden en laat is de soesjes nog 30 minuten bakken.
 • Het eindresultaat
  Heerlijk! Oke, het zijn geen soesjes, eerder luchtige koekjes. Maar de smaak is echt goed.
Recept van: Gwenns Bakery

Zie ook onze andere recepten