Rode bietenstamppot met mierikswortel

door Saskia

Details

Aantal personen

2

Totale tijd

30 minuten

Gang

Hoofdgerecht

Origineel

Culinea

Op Instagram kwam dit recept van Culinea voorbij. Aangezien ik mij heb voorgenomen meer vegetarische gerechten te maken, kwam deze als geroepen. In dit recept zitten geen ingewikkelde ingrediënten en het staat binnen een half uurtje op tafel.

De mierikswortel geeft een lekkere pittige smaak aan het gerecht. Tijdens het eten misten zowel Koen als ik een crunchy element. Omdat we nog walnoten in huis hadden, hebben we deze tijdens het eten nog toegevoegd. Volgens het boek Smaakvrienden van Angélique Schmeinck past dit goed bij rode biet. En inderdaad, het was een lekkere toevoeging.

Ingrediënten

 • 500 gram kruimige aardappelen

 • 1 el roomboter

 • 1 kleine ui (gesnipperd)

 • 250 gram voorgekookte bieten (in blokjes gesneden)

 • 1/2 el mierikswortel uit een potje

 • 50 gram feta

 • Een paar sprietjes bieslook

 • Suggestie: een handje walnoten (grofgehakt)

instructies

 • Aardappels koken
  Ik begin met het schillen en snijden van de aardappels. Nadat ik dit heb gedaan, doe ik ze in een pan met water er kook in de aardappels gaar. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
  Tijdens het koken van de aardappels snipper ik de ui en snijd ik de rode bieten in stukjes.
  De feta snijd ik ook in kleine stukjes en zet ik apart in een schaaltje.
 • Ui en biet bakken
  Als de aardappels ongeveer 10 minuten opstaan, start ik met het fruiten van de ui. Dit doe ik in roomboter. Na een paar minuten voeg ik de stukjes rode biet toe en bak ik deze rustig mee. Ik zet het vuur laag en laat het zo staan.
 • Stampen
  Tijdens het afgieten van de aardappelen ben ik vergeten het kookvocht op te vangen. Geen probleem want ik heb nog melk ik de koelkast staan.
  Ik stamp de aardappelen met een kleine klontje boter en een scheutje melk. Als dit een smeuïge massa is, voeg ik de mierikswortel toe. In het recept wordt dit pas toegevoegd als de rode bieten erbij gaan, maar ik denk dat het nu eenvoudiger mengt met de aardappelpuree.
 • Samenvoegen
  Nu de puree klaar is, is het tijd de overige ingrediënten hierdoor heen te mengen. Ik voeg de bieten, uien en feta toe en meng dit goed met elkaar.
 • Het eindresultaat
  In het recept wordt op het eind nog dille toegevoegd. Ik heb geen dille in huis, maar wel bieslook. Ik knip een paar sprietjes klein en verdeel dit over de stamppot.
  De stamppot smaakt goed, al mist er iets knapperigs. De toevoeging van walnoten (hazelnoten zou ook kunnen) raad ik aan. Dit geeft het gerecht net iets extra’s.
Recept van: Culinea

Zie ook onze andere recepten